17.7 C
Athens
29 April - 2024

Υπέρογκο το κόστος της πράσινης μετάβασης για τη βιομηχανία

Must read

Mε βασική ατζέντα κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται με την ανταγωνιστικότητα της ενεργοβόρου βιομηχανίας στον δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση, 28 κορυφαία στελέχη του κλάδου, μεταξύ των οποίων και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ως πρόεδρος της Eurometaux, συναντήθηκαν με την πρόεδρο της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Mάρος Σέφκοβιτς. Στη συζήτηση, που κράτησε πάνω από έξι ώρες, όλοι συμφώνησαν ότι το κόστος «πρασινίσματος» της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι υπέρογκο και ότι η διαδικασία θα πάρει αρκετό χρόνο. Η πλευρά της βιομηχανίας επισήμανε ότι στο τέλος της διαδρομής μπορεί τα πράγματα να είναι καλύτερα, όμως, θα πρέπει να έχει ικανοποιητικό χρόνο αλλά και στήριξη για να μπορέσει να ανταποκριθεί και, κυρίως, να επιβιώσει στο μεσοδιάστημα. Γιατί, στο μεταξύ, το κόστος των κλειστών εργοστασίων θα είναι πολύ μεγαλύτερο (με την ανεργία και τα επιδόματα για την αντιμετώπισή της, αλλά και την ύφεση που θα προκληθεί) από το να χρηματοδοτηθούν λύσεις που θα συμβάλουν στην επιβίωση και στην ανάπτυξη. Μάλιστα, σε αυτή την κατεύθυνση οι σύνδεσμοι και οι ενώσεις των ευρωπαϊκών βιομηχανιών ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι προτίθενται να πραγματοποιήσουν μελέτες για να δείξουν την αντίθεση και το όφελος (cost benefit analysis).

Σε κρίσιμη καμπή οι εμπορικοί κολοσσοί

Πολλή συζήτηση έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα των δικτύων σε συνέχεια και του σχεδίου δράσης που ανακοίνωσε προσφάτως η Επιτροπή για την ανάπτυξη και αναβάθμισή τους, ώστε να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή. Αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι το κόστος παραγωγής από ΑΠΕ είναι λυμένο, αλλά των δικτύων όχι, όπως επίσης και ότι το κόστος για τα δίκτυα και το backup είναι πολλαπλάσιο από αυτό των ΑΠΕ, ενώ θα πάρει και πολύ χρόνο η κατασκευή τους. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. παραδέχτηκαν ότι δεν υπάρχουν άμεσα λύσεις και ότι είναι ένα πρόβλημα προτεραιότητας.

Για το θέμα των τιμών, ήταν καθολική σχεδόν η διαφωνία των συμμετεχόντων στη συζήτηση με την άποψη της κ. Φον ντερ Λάιεν, περί επιστροφής στην κανονικότητα, καθώς όπως υποστήριξαν οι τιμές είναι σχεδόν τρεις φορές πάνω σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Τη συζήτηση απασχόλησε και το θέμα των ρυθμιστικών κανονισμών με τους οποίους πρέπει να συμμορφώνονται οι εταιρείες. Κάποιοι βέβαια έκαναν λόγο για 14.500 κανονιστικά έγγραφα που πρέπει να διαχειρίζονται ετησίως, κάτι που όπως είπαν δεν είναι βιώσιμο. Η Επιτροπή φέρεται να δεσμεύθηκε για προσπάθεια βελτίωσης και σοβαρής αντιμετώπισης του ζητήματος. Ο πρόεδρος της Eurometaux, Ευάγγελος Μυτιληναίος, έθεσε στη συζήτηση και το θέμα του Green Pool ως λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία. Αναφέρθηκε μάλιστα στη συμβολή της ελληνικής κυβέρνηση που έχει βάλει στο τραπέζι αυτή τη λύση, την οποία, όπως τόνισε, περιμένουν πλέον πολλές κυβερνήσεις και επιχειρήσεις προς υιοθέτηση και υλοποίηση. Η τοποθέτηση του κ. Μυτιληναίου βρήκε υποστηρικτές μεταξύ των συμμετεχόντων, ενώ η Επιτροπή δεσμεύθηκε για την εξέταση του αιτήματος.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article