14.9 C
Athens
20 April - 2024

Αιολική ενέργεια και αρνητικές τιμές ηλεκτρισμού σε μια «καυτή» Ευρώπη

Must read

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Γερμανία κυμάνθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το Νοέμβριο «ισοφαρίζοντας» την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη, ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα διαμορφώνεται και τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, αιολική ενέργεια και λιγνίτης παρήγαγαν από 11,4 Τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας το Νοέμβριο του 2015.

Ακολούθησαν ο λιθάνθρακας με 8,6 Τεραβατώρες, η πυρηνική ενέργεια με 7,4 Τεραβατώρες και το φυσικό αέριο με 3,6 Τεραβατώρες.

Συνολικά το Νοέμβριο, η αιολική ενέργεια παρήγαγε το 23% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι το βορειότερο ομόσπονδο κρατίδιο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, το Σλέσβιχ-Χολστάιν – περισσότερο γνωστό από το λιμάνι του Κίελου και το Λίμπεκ, γενέτειρα του νομπελίστα συγγραφέα Τόμας Μανν- καλύπτει το σύνολο της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και ειδικότερα αιολική ενέργεια.

Πώς όμως αυτό αντανακλάται στις τιμές λιανικής του ηλεκτρισμού;

Φθηνή ενέργεια σε μια «καυτή» Ευρώπη

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία θα καταρρεύσουν, ακόμα και σε αρνητικά επίπεδα, καθώς η υψηλή αιολική παραγωγή συνδυάζεται με χαμηλή ζήτηση ενέργειας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν για την εποχή.

Σύμφωνα με τους ενεργειακούς συμβούλους της Markedskraft Deutschland GmbH, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα κυμανθούν σε μηδενικά ακόμα και αρνητικά επίπεδα για ολόκληρες μέρες κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, εκτός και αν οι μεγάλοι πάροχοι ενέργειας διακόψουν τη λειτουργία θερμοηλεκτρικών μονάδων άνθρακα και μονάδων φυσικού αερίου όταν επικρατούν ισχυροί άνεμοι.

Ανήμερα των Χριστουγέννων, η αιολική ηλεκτροπαραγωγή διαμορφώθηκε σε επίπεδα διπλάσια από το μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών, ενώ ένας πολύ ζεστός Δεκέμβριος θα σημάνει ότι το 2015 είναι το θερμότερο έτος στα μετεωρολογικά χρονικά και για την Ευρώπη.

Η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ στη Γερμανία, οι οποίες πλέον καλύπτουν το ένα τρίτο της ζήτησης από 20% το 2014, αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος

Αυτό που θα κρίνει τα επίπεδα των τιμών είναι η απόφαση στο δίλημμα ανάμεσα στη διακοπή της λειτουργίας των συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής όταν επικρατεί ισχυρό αιολικό δυναμικό ή τη συνέχιση της λειτουργίας τους για λόγους ενεργειακής ασφάλειας, σύμφωνα με τη Societe Generale.

«Με την αιολική ενέργεια σημασία έχει και το πότε και πώς φυσάει ο άνεμος όχι μόνο η ποσότητα» αναφέρει στο Bloomberg ο αναλυτής της SocGen, Πάολο Κόγκε.

«Εάν η αιολική παραγωγή είναι υψηλή και η ζήτηση χαμηλή τότε παράγεται πλεόνασμα ενέργειας εάν πυρηνικά εργοστάσια και θερμοηλεκτρικές μονάδες άνθρακα παραμείνουν εν λειτουργία και πωλούν ενέργειας σε αρνητικές τιμές για ένα μικρό χρονικό διάστημα αντί να διακόψουν την παραγωγή τους».

Η αιολική ηλεκτροπαραγωγή στη Γερμανία έφτασε τα 23 Γιγαβάτ τα Χριστούγεννα έναντι μέσου όρου 30 ημερών της τάξης των 14,7 Γιγαβάτ. Ένα Γιγαβάτ μπορεί να ηλεκτροδοτήσει δύο εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη.

Αρνητικές τιμές, το ποσό δηλαδή που πληρώνουν οι παραγωγοί στους καταναλωτές για να απορρίψουν το πλεόνασμά τους, έχουν καταγραφεί και σε προηγούμενες εορταστικές περιόδους.

Αιολικά ορόσημα στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, η αιολική ενέργεια κατέρριψε δύο ακόμα ρεκόρ.

Το Νοέμβριο λειτουργούσαν 50.000 ανεμογεννήτριες σε περισσότερα από 980 μεγάλα αιολικά πάρκα σε 41 Πολιτείες.

Η ισχύς τους ξεπέρασε τα 70 Γιγαβάτ ή 1,4 Μεγαβάτ ανά ανεμογεννήτρια.

Στις αρχές του έτους είχαν εγκατασταθεί 65.877 Μεγαβάτ σε 956 μεγάλα αιολικά πάρκα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article