20.4 C
Athens
9 May - 2024

Κακοκαιρία: Νέα επιδείνωση – Πολικό ψύχος από Ρωσία και Σκανδιναβία φτάνει στην Ελλάδα

Must read

Νέα πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται από την Παρασκευή σε όλη τη χώρα. Μπορεί την Πέμπτη να ανέβει λίγο η θερμοκρασία, ωστόσο, σύμφωνα με το meteo, αυτό θα είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο, καθώς ο καιρός θα παγώσει και πάλι την επόμενη μέρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόγνωση για τον καιρό από το meteo, πρόσκαιρη μικρή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία την Πέμπτη (11/1/24) κυρίως στη Θράκη και τα νότια νησιωτικά τμήματα, όμως από την Παρασκευή (12/1/24) προβλέπεται νέα πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.

Αέριες μάζες αρκτικής προέλευσης από τη Βόρεια Σκανδιναβία και τη Ρωσία κινούνται ήδη προς τα Βαλκάνια και θα προκαλέσουν αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα κυρίως το Σάββατο (13/1/24).

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τη θερμοκρασία που προβλέπεται την Πέμπτη (11/1/24) σε υψόμετρο περίπου 1.500 μέτρων, επίπεδο στο οποίο μελετάται την κίνηση των αερίων μαζών. Το μπλε βέλος δείχνει την κίνηση της αρκτικής αέριας μάζας προς τα νότια, ενώ το κόκκινο βέλος την κίνηση των θερμών αερίων μαζών από την Κεντρική Μεσόγειο.

Ο δεύτερος χάρτης δείχνει τη θερμοκρασία που προβλέπεται στο ίδιο υψόμετρο το Σάββατο (13/1/24). Η ψυχρή αέρια μάζα, που διακρίνεται με αποχρώσεις μπλε χρώματος, θα κατακλύσει το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης, όπου θα προκαλέσει και την εκδήλωση χιονοπτώσεων.

 

Ο καιρός την Πέμπτη από την ΕΜΥ

Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη αναμένεται, την Πέμπτη (11/01), γενικά αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις. Από το μεσημέρι, στο Ιόνιο και βαθμιαία στη δυτική Στερεά, στη δυτική Πελοπόννησο και μέχρι το βράδυ στην ανατολική Πελοπόννησο, στη δυτική Κρήτη και πιθανώς στην ανατολική Στερεά και στις δυτικές Κυκλάδες θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο (κυρίως στις παράκτιες περιοχές) και, από το βράδυ, στη νότια Πελοπόννησο και στη δυτική Κρήτη. Λίγα χιόνια θα πέσουν το βράδυ στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Ακόμα, σύμφωνα με την ημερήσια πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ, οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί-νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές και θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -2 έως 9 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 13 βαθμούς και στα νησιά από 10 εως 15 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί, τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ισχυρός στα βορειοδυτικά.

Αττική
Καιρός: Τοπικά αυξημένες νεφώσεις, από το βράδυ υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές βροχές στα δυτικά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά – τοπικά – 6 με 7 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 1 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article