23.6 C
Athens
29 April - 2024

Τα καλύτερα tips για ασφαλή οδήγηση στο χιόνι, τον πάγο και σε βροχερό οδόστρωμα

Must read

Η κακοκαιρία δημιουργεί πολλές φορές μια σειρά από προβλήματα. Μεγάλες δυσκολίες και κινδύνους κρύβει η οδήγηση στην βροχή, στον πάγο και στο χιόνι και πολλές φορές έχει δυσάρεστα αποτελέσματα.

Το βρεγμένο οδόστρωμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο -κυρίως στην Ελλάδα με την κακή ποιότητα των δρόμων- το βασικό στοιχείο είναι τα ελαστικά μας, τα οποία οπωσδήποτε πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση. Ειδάλλως όλα τα παρακάτω δεν έχουν κανένα νόημα. Από εκεί και πέρα, ιδού κάποιες απλές και κατανοητές «συμβουλές» για το πώς θα πρέπει να κινούμαστε σε βρεγμένο οδόστρωμα:

Ελαττώστε ταχύτητα

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε την ολίσθηση που δημιουργείται από το νερό στο δρόμο, τους ρύπους, λάδι κ.λπ. είναι να ελαττώσετε ταχύτητα. Η οδήγηση με μικρότερη ταχύτητα επιτρέπει την μεγαλύτερη επαφή του πέλματος με το δρόμο, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερη πρόσφυση.

Διατηρείτε απόσταση από το προπορευόμενο όχημα

Η οδήγηση στη βροχή απαιτεί προσεκτική χρήση όλων των κύριων σημείων ελέγχου -τιμόνι, συμπλέκτη, φρένα και γκάζι- καθώς και μεγαλύτερο περιθώριο ασφάλειας για πιθανά λάθη και έκτακτες περιπτώσεις. Η απόσταση φρεναρίσματος στο βρεγμένο είναι 3 φορές μεγαλύτερη από ότι σε στο στεγνό, οπότε θα πρέπει να κρατήσετε περισσότερη απόσταση μεταξύ του αυτοκίνητου σας και του προπορευόμενου οχήματος από ό,τι σε συνθήκες στεγνού οδοστρώματος.

Προετοιμαστείτε για τη μετακίνησή σας

Όταν ξεκινάτε ένα ταξίδι με βροχή, τα παπούτσια σας θα είναι βρεγμένα και θα γλιστράνε εύκολα από τα πεντάλ. Τρίψτε τις σόλες στο πατάκι του αυτοκινήτου πριν βάλετε μπροστά τον κινητήρα. Όλοι οι αυτοκινητιστές θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά ότι τα φώτα πορείας τους, τα πίσω φώτα, τα φώτα φρένων και τα φλας δουλεύουν κανονικά. Επίσης, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι υαλοκαθαριστήρες σας λειτουργούν και ότι τα μάκτρα τους βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

βροχές

Προσοχή, γλιστράει!

Η ολίσθηση μπορεί να προκύψει ακόμη και στους προσεκτικότερους οδηγούς. Αν το αυτοκίνητό σας γλιστρήσει θυμηθείτε να μην πατήσετε απότομα τα φρένα. Μην πατάτε επαναλαμβανόμενα τα φρένα αν έχετε σύστημα φρένων κατά του κλειδώματος των τροχών (ABS). Αντί για αυτό εφαρμόστε έντονη, σταθερή πίεση στα φρένα και οδηγείστε προς την κατεύθυνση της ολίσθησης.

Ελέγχετε συνεχώς το δρόμο και επιλέξτε σημεία που δεν έχουν πάγο. Επίσης, κρατήστε πολύ μεγάλη απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα. Μην προσπαθήσετε να ανεβείτε μια ανηφόρα ή να κατέβετε μια κατηφόρα αν δεν είσαστε σίγουροι ότι δεν γλιστράει.

Στην απευκταία περίπτωση που το αυτοκίνητο γλιστρήσει, προσπαθήστε να το κατευθύνετε προς το πιο ασφαλές σημείο του δρόμου (π.χ. προς το εσωτερικό του δρόμου, ένα μικρό χαντάκι κ.λπ.) ή προς κάποιο σημείο που δεν υπάρχει πάγος.

Αν η βροχή είναι πολύ δυνατή σταματήστε!

Η δυνατή βροχή μπορεί να υπερφορτώσει τους υαλοκαθαριστήρες, αφήνοντας ένα σχεδόν αδιάκοπο κάλυμμα νερού να καλύπτει το παρμπρίζ. Όταν η ορατότητα είναι τόσο περιορισμένη ώστε τα άκρα του δρόμου ή των άλλων αυτοκινήτων να μην είναι ορατά από απόσταση ασφαλείας, είναι ώρα να βγείτε από το δρόμο και να περιμένετε να κοπάσει η βροχή.

Είναι καλύτερα να σταματήσετε σε χώρους στάθμευσης ή άλλες προστατευμένες περιοχές. Αν η άκρη του δρόμου είναι η μόνη σας επιλογή, κάντε όσο πιο άκρη μπορείτε και περιμένετε να περάσει η καταιγίδα. Κρατήστε τα φώτα πορείας σας αναμμένα και ανάψτε τα φώτα κινδύνου (alarm) για να ειδοποιήσετε τους άλλους οδηγούς.

Ελέγχετε τακτικά τα ελαστικά σας

Ελέγχετε πάντα τα ελαστικά σας πριν βγείτε στο δρόμο. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε την παρακάτω τυπική συντήρηση: Διατηρείτε τα ελαστικά σας σωστά φουσκωμένα. Η σωστή πίεση αέρα για τα ελαστικά σας προσδιορίζεται από τον κατασκευαστή του οχήματος και μπορείτε να τη βρείτε στο άκρο της πόρτας του οχήματος, το στύλο της πόρτας, και το πορτάκι της θήκης ή το πορτάκι των καυσίμων. Αναφέρεται επίσης στο εγχειρίδιο χρήστη

Ο αριθμός που αναφέρεται στην πλαϊνή όψη του ελαστικού δεν είναι η προτεινόμενη πίεση αέρα-είναι η μέγιστη πίεση αέρα του ελαστικού. Θα πρέπει να ελέγχετε την πίεση αέρα του ελαστικού σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Ελέγξτε το βάθος πέλματος των ελαστικών. Το κανονικό βάθος πέλματος σας βοηθά να αποφεύγετε την πλαγιολίσθηση και την υδρολίσθηση.

Πως να αποφύγετε και να αντιμετωπίσετε την υδρολίσθηση

Η υδρολίσθηση συμβαίνει όταν ο ρυθμός συσσώρευσης του νερού μπροστά από τα ελαστικά σας είναι μεγαλύτερος από αυτών που το βάρος του αυτοκινήτων σας είναι ικανό να απομακρύνει. Η πίεση του νερού αναγκάζει το όχημά σας να ολισθαίνει πάνω σε ένα λεπτό στρώμα νερού που δημιουργείται ανάμεσα στα ελαστικά σας και τον δρόμο. Σε αυτό το σημείο, το αυτοκίνητό σας μπορεί να χάσει πλήρως την επαφή του με τον δρόμο, διατρέχοντας τον κίνδυνο να γλιστρήσετε ή να βρεθείτε εκτός λωρίδας, ή ακόμη και εκτός δρόμου.

Για να αποφύγετε την υδρολίσθηση, διατηρήστε τα ελαστικά σας με την σωστή πίεση αέρα, διατηρήστε καλό πέλμα στα ελαστικά σας και αντικαταστήστε τα όταν πρέπει, ελαττώστε ταχύτητα όταν ο δρόμος είναι βρεγμένος, και μείνετε μακριά από μικρές λίμνες. Δοκιμάστε να οδηγήσετε στα ίχνη ελαστικών από τα προπορευόμενα οχήματα. Αν βρεθείτε να υδρολισθαίνετε, μην φρενάρετε και μην στρίψετε απότομα. Αυτό θα μπορούσε να κάνει το αυτοκίνητό σας να γλιστρήσει.

Χαλαρώστε το πόδι σας στο γκάζι μέχρι το αυτοκίνητο να ελαττώσει ταχύτητα και να μπορείτε να αισθανθείτε καλύτερη επαφή με το δρόμο. Αν χρειάζεται να φρενάρετε κάντε το απαλά με ελαφρές επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Αν το αυτοκίνητό σας έχει ABS, τότε φρενάρετε κανονικά, ο υπολογιστής του αυτοκινήτου θα προσομοιώσει την επαναλαμβανόμενη κίνηση όποτε είναι απαραίτητο.

Οδήγηση στο χιόνι

Για να εξασφαλίσουμε ότι η μετακίνηση μας στο χιόνι δεν θα έχει απρόοπτα, θα πρέπει να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι, ειδικά αν οδηγούμε κάποιο μικρό ή μεσαίο αυτοκίνητο πολής. Φυσικά, το πιο σημαντικό που θα πρέπει να έχουμε προβλέψει είναι να έχουμε μαζί μας αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβερτες, για να μπορέσουμε να μετακινηθούμε αποτελεσματικά πάνω στο χιόνι. Η επιλογή ανάμεσα στις αλυσίδες ή τις χιονοκουβέρτες έγκειται καθαρά στην προτίμηση του οδηγού, καθώς και οι 2 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και ασφαλείς. Ωστόσο, η προστασία των ελαστικών – αν και το κυριότερο – δεν είναι το μόνο που πρέπει να προσέξουμε κατά την διάρκεια οδήγησης σε χιονισμένο ή καλυμμένο με πάγο δρόμο. Ας δούμε παρακάτω μερικά tips που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν για ασφαλή οδήγηση σε χιόνι ή πάγο.

Προετοιμάζουμε κατάλληλα το αυτοκίνητο

Το χιόνι και ο παγετός είναι μια ακραία και ιδιαίτερη οδηγική συνθήκη και για να αποφύγουμε οποιοδήποτε απροοπτο κατα τη διάρκεια της διαδρομής μας, θα πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει ότι το όχημά μας είναι άρτια συντηριμένο. Έτσι, τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε ότι είναι πλήρως λειτουργικά είναι:

  • Η μπαταρία. Θα πρέπει να τσεκάρουμε ότι η μπαταρία του αυτοκινήτου μας είναι πλήρως φορτισμένη.
  • Τα υγρά του αυτοκινήτου. Για να εξασφαλίσουμε ότι η μηχανή του αυτοκινήτου δεν θα μας “προδώσει” κατά την εξόρμηση μας στο χιόνι, θα πρέπει να ελέγξουμε τα υγρά του κινητήρα και σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη, να συμπληρώσουμε την απαραίτητη ποσότητα.
  • Τα ελαστικά. Σε πολλές περιπτώσεις, τα ελαστικά του οχήματός μας δεν είναι κατάλληλα για οδήγηση στο χιόνι και τον πάγο. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι όσο μεγαλύτερο βάθος του πέλματος στα ελαστικά, τόσο καλύτερος έλεγχος στο δρόμο. Τέλος, για οδήγηση σε ορεινές περιοχές, καλό είναι να έχουμε προμηθευτεί και χειμερινά ελαστικά, τα οποία είναι σχεδιασμένα για βελτιωμένο κράτημα και φρενάρισμα σε χειμερινές συνθήκες
  • Τα τζάμια. Ένα σημείο που πρέπει να είναι πάντα καθαρό είναι τα τζάμια του αυτοκινήτου, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή ορατότητα. Για να καθαρίσουμε τα τζάμια, απομακρύνουμε το χιόνι από το παρμπρίζ με μία “ξύστρα” και δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ζεστό ή βραστό νερό, διότι υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν. Επίσης, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στους υαλοκαθαριστήρες, μιας και ενδείκνυται να είναι σε καλή κατάσταση. Τέλος, γεμίζουμε το παγούρι του υγρού για τα τζάμια με αντιψυκτικό.
- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article