16.7 C
Athens
30 April - 2024

«Μποφόρ» ακρίβειας: Στα ύψη οι τιμές απορρυπαντικών και καθαριστικών

Must read

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μέσα στους τελευταίους 11 μήνες η τιμή των απορρυπαντικών και των καθαριστικών έχει αυξηθεί 11,6%, ενώ τα χαρτικά έχουν ανατιμηθεί στο ίδιο διάστημα 3 φορές.

Βασικά είδη νοικοκυριού ακολουθούν στην ακρίβεια τα τρόφιμα που κάνουν… πρωταθλητισμό.

Το ήδη καταπονημένο οικογενειακό πορτοφόλι, αδειάζει μπροστά στο ράφι με τα απορρυπαντικά και τα καθαριστικά σπιτιού.

Σήμερα, τα βασικά είδη για την καθαριότητα και την υγιεινή της οικογενειακής στέγης κοστίζουν:

Απορρυπαντικά πλυντηρίου: 0,24 – 0,42€/ μεζούρα

Απορρυπαντικά πιάτων: 2,94 – 5,48€/ λίτρο

Καθαριστικά σπιτιού (με χλώριο): 1,99 – 2.53€/ λίτρο

Χαρτικά: 3,13 – 6,53€/ κιλό

Οι καταναλωτές έχουν αλλάξει τις συνήθειές τους μπροστά στο ράφι, καθώς, ειδικά για τα απορρυπαντικά, επιδίδονται σε «σαφάρι» προσφορών.

Τιμές ρεκόρ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Circana, το 25,3% των πωλήσεων στην ομάδα «είδη νοικοκυριού», το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι τα απορρυπαντικά και τα καθαριστικά σπιτιού, έγινε υπό καθεστώς προσφορών στο ενδεκάμηνο του 2023, έναντι 21,7% το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Οι καταναλωτές φαίνεται πως δεν έχουν άλλη επιλογή αφού τα συγκεκριμένα είδη αυξήθηκαν κατά 11,6% το πρώτο ενδεκάμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Κυβερνητική παρέμβαση

Η τροπολογία με τα τέσσερα μέτρα κατά της ακρίβειας υπερψηφίστηκε στη Βουλή, με ορίζοντα για αποκλιμάκωση των τιμών στα προϊόντα που περιλαμβάνει, τις αρχές της Άνοιξης.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις:

  1. Τα ανατιμημένα προϊόντα αποκλείονται από κάθε προωθητική προσφορά για τρεις μήνες
  2. Οι εκπτώσεις των προμηθευτών προς τα σουπερμάρκετ περιορίζονται κατά 30% και μετακυλίονται στους καταναλωτές
  3. Τα νωπά ψάρια, κρέατα, φρούτα και λαχανικά θα πωλούνται σε καθαρές τιμές
  4. Στις εταιρείες του βρεφικού γάλακτος επιβάλλεται 7% πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.

Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση

Κυβερνητική ενημέρωση για νέα μέτρα κατά της ακρίβειας, που όχι απλώς δεν υποχωρεί αλλά εκτιμάται ότι θα κλιμακωθεί περαιτέρω σε προϊόντα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είχαμε την Κυριακή (21/1).

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε μέσω Facebook ότι θα επιβάλλονται ακόμη μεγαλύτερα πρόστιμα, ότι ελπίζει να δει μια μείωση 10-20% στο βρεφικό γάλα, ότι δεν θα διστάσει να λάβει και άλλα μέτρα, ότι η κρίση είναι σε έναν βαθμό εισαγόμενη και ότι οφείλεται και σε διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής αγοράς.

Όμως χωρίς άμεση εφαρμογή ριζοσπαστικότερων μέτρων και πιο θαρραλέες παρεμβάσεις στην αγορά, τα οικονομικώς ισοπεδωμένα νοικοκυριά δεν θα δουν ουσιαστική ανακούφιση. Αντιθέτως, εκτιμάται ότι θα δουν και άλλα προϊόντα να γίνονται απλησίαστα, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της μαύρης λίστας με τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ακρίβεια.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article