19.2 C
Athens
27 April - 2024

Ανακαίνιση ακινήτων: Πόσο φτάνει η επιστροφή φόρου αν η πληρωμή γίνει με κάρτες

Must read

Σημαντικά οικονομικά οφέλη θα έχουν όσοι πληρώνουν ηλεκτρονικά (με κάρτες) ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές, πλακάδες, σοβατζήδες και άλλους επαγγελματίες που εκτελούν εργασίες επισκευής, συντήρησης και ανακαίνισης των κατοικιών τους ή άλλων κτισμάτων.

Το όφελος θα προκύπτει από την υποχρέωση των επαγγελματιών να εκδίδουν τις αντίστοιχες αποδείξεις, γιατί η εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 31 του νέου φορολογικού νόμου 5073/2023 προβλέπει ετήσια έκπτωση φόρου εισοδήματος έως και 3.200 ευρώ για δαπάνες ανακαίνισης και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων.

Το όφελος αυτό σε βάθος χρόνου θα είναι πολύ μεγαλύτερο από την επιβάρυνση που θα υφίστανται οι φορολογούμενοι εξαιτίας της χρέωσης που θα έχουν με ΦΠΑ 24% κατά την πληρωμή των εν λόγω επαγγελματιών. Αυτό αναμένεται να συμβεί κυρίως στις περιπτώσεις που οι δαπάνες είναι πολύ μεγάλες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου.

Ο λόγος είναι ότι το ποσό του φόρου εισοδήματος, το οποίο θα γλιτώνει κάθε φορολογούμενος που θα πληρώνει με κάρτα και θα λαμβάνει απόδειξη, θα είναι πλέον πολύ μεγαλύτερο από το ποσό του ΦΠΑ με το οποίο θα επιβαρύνεται για την εργασία του και  για την αξία των υλικών.

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2024, προβλέπουν ότι η έκπτωση φόρου αποκτά μόνιμο χαρακτήρα και μετράνε όχι μόνο οι αμοιβές για τις εργασίες αλλά και οι αποδείξεις για τις αγορές υλικών. Θα εκπίπτει το 100% των δαπανών από το φόρο εισοδήματος πέντε ετών και μέχρι το ποσό των 16.000 ευρώ. Δηλαδή διπλασιάζεται το φορο-μπόνους που ισχύει σήμερα για τις δαπάνες ανακαίνισης κτιρίων καθώς από τα 1.600 ευρώ ανά έτος για τέσσερα χρόνια αυξάνεται στα 3.200 ευρώ το χρόνο για 5 έτη.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article