22.6 C
Athens
1 May - 2024

Λογαριασμοί ρεύματος: Πότε ανακοινώνονται οι τιμές στα χρωματιστά τιμολόγια – Αναμένονται μειώσεις

Must read

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τα νέα τιμολόγια ρεύματος για τον Φεβρουάριο του 2024 και αναμένεται να είναι ο μήνας με τις χαμηλότερες τιμές, εδώ και πάρα πολλούς μήνες μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών.

Πολλά νοικοκυριά δεν έχουν ακόμα κατασταλάξει για το ποιο «χρώμα» τούς ταιριάζει καλύτερα και αν είναι προτιμότερο ένα φθηνότερο πράσινο ή κίτρινο τιμολόγιο από ένα ακριβότερο αλλά σταθερό μπλε.

Πότε ανακοινώνονται οι τιμές στα τιμολόγια ρεύματος Φεβρουαρίου 2024

Πράσινο τιμολόγιο: Οι τιμές χρέωσης για το πράσινο τιμολόγιο θα πρέπει να αναρτηθούν έως τις 5 Φεβρουαρίου. Στο πράσινο τιμολόγιο το πάγιο είναι 5 ευρώ και η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας είναι η ίδια για ολόκληρο τον μήνα.

  • Τα ειδικά ή πράσινα τιμολόγια ρεύματος αναμένεται για τον Φεβρουάριο να κινηθούν ακόμη και κάτω από τα 0,13 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι ενός εύρους από τα 0,136 έως και 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Δεν σημαίνει αυτό βέβαια ότι κι εκείνα του Ιανουαρίου που ήταν στα 0,14, 0,16 και 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα πως θα πέσουν κάτω από τα 0,13 ευρώ. Ωστόσο θα υπάρχουν τιμολόγια με τιμές κάτω από τα 0,13 ευρώ ανά κιλοβατώρα, λένε οι πληροφορίες.
  • Μπλε τιμολόγιο: Οι τιμές χρέωσης των σταθερών μπλε τιμολογίων θα αναρτηθούν την 1η Φεβρουαρίου. Το μπλε τιμολόγιο με σταθερή χρέωση καθόλη τη διάρκεια του συμβολαίου. Υπάρχει όμως ρήτρα πρόωρης αποχώρησης αν ο καταναλωτής θελήσει να φύγει.ον Ιανουάριο τα μπλε τιμολόγια με συμβάσεις διάρκειας 12 μηνών κυμαίνονταν ανάμεσα στα 0,129 έως τα 0,169 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • Κίτρινο τιμολόγιο: Στο κίτρινο τιμολόγιο οι τιμές θα αναρτηθούν στον πίνακα της ΡΑΑΕΥ εντός δύο ημερών από την ημέρα που οριστικοποιούνται. Και αναλυτικότερα, οι τιμές των κίτρινων ex-ante τιμολογίων θα αποτυπωθούν στον πίνακα την 1η Φεβρουαρίου. Οι τιμές των κίτρινων ex-post τιμολογίων θα αναρτώνται στον πίνακα κατά μέγιστο δύο μήνες μετά τον μήνα εφαρμογής τους. Έτσι, την 1η Μαρτίου 2024 θα συμπληρωθούν στον πίνακα που αφορά τον Ιανουάριο 2024 οι τιμές των ex-post κίτρινων τιμολογίων. Σημειώνεται ότι και το κίτρινο τιμολόγιο δεν έχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Χρηματιστήριο Ενέργειας

Οι ενδείξεις για τις τιμές του Φεβρουαρίου είναι θετικές για τους καταναλωτές. Η διαπραγμάτευση των προθεσμιακών συμβολαίων τον Ιανουάριο κινήθηκαν χαμηλότερα σε μέσους όρους συγκριτικά με τον Δεκέμβριο, μια τάση που δείχνει ότι τα τιμολόγια ρεύματος θα είναι πιθανότατα μειωμένα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τιμές φυσικού αερίου

Με τον χειμώνα να είναι σχετικά ήπιος, με εξαίρεση μικρές χρονικές περιόδους, και τα αποθέματα φυσικού αερίου υψηλά για την εποχή, η ζήτηση για φυσικό αέριο πανευρωπαϊκά είναι περιορισμένη. Αυτό έχει οδηγήσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδα κάτω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι χαμηλές τιμές χονδρικής στο φυσικό αέριο είναι ένας ακόμη προάγγελος για φθηνότερα τιμολόγια.

Η υπουργική απόφαση

Ενισχυτική του ανταγωνισμού αναμένεται να είναι και η απόφαση που πρόκειται να εκδώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης με την οποία θα αποσαφηνίζει το τοπίο, με βάση τον ισχύοντα Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, για τη διάρκεια των σταθερών τιμολογίων ρεύματος.

Σήμερα θεωρούνται μόνο τα μπλε με διάρκεια σύμβασης (κλειδωμένη χρέωση) για 12 μήνες.

Η νέα απόφαση, που δεν αποκλείεται να εκδωθεί κι εντός της ημέρας, θα δείχνει ελάχιστη διάρκεια τους έξι μήνες.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται πως θα οδηγήσει τους παρόχους στη διάθεση νέων ανταγωνιστικών προϊόντων ρεύματος στοχεύοντας στους συντηρητικούς καταναλωτές.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article