17.7 C
Athens
29 April - 2024

ΦΠΑ: Έρχεται η αυτόματη επιστροφή – Ποιους αφορά – Πότε θα ξεκινήσει

Must read

Η αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ στους συνεπείς φορολογούμενους μπαίνει στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού της από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Το μέτρο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον προσεχή Σεπτέμβριο προκειμένου να υποβληθεί το σχετικό αίτημα από την κυβέρνηση για την εκταμίευση της δόσης καθώς αποτελεί ένα από τα 29 ορόσημα της 5ης δόσης του ταμείου Ανάκαμψης.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες θα ενημερώνονται άμεσα για την ημερομηνία επιστροφής του ποσού μέσω e-mail όταν το αίτημά τους πρόκειται να υποβληθεί σε αυτόματη επεξεργασία χωρίς έλεγχο. Επί της ουσίας με την ψηφιοποίηση των φορολογικών συναλλαγών η ανθρώπινη παρέμβαση περιορίζεται και ανοίγει ο δρόμος για εξπρές επιστροφές ΦΠΑ.

Το αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφής του ΦΠΑ αποτελεί έργο που έχει ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης μέσω του οποίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα απλουστεύσει τις διοικητικές διαδικασίες των επιστροφών ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις, μέσω της εφαρμογής αυτοματοποιημένων διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ, της ηλεκτρονικής υποβολής και της διευκόλυνσης της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις επιστροφής.

Με τη νέα διαδικασία αναμένεται να περιοριστεί η ανθρώπινη παρέμβαση μέσω ψηφιακών συναλλαγών και να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ.

Σημαντικό ρόλο στις αυτοματοποιημένες επιστροφές διαδραματίζει η ηλεκτρονική πλατφόρμα myData καθώς η Εφορία θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει το ποσό που θα εισπράξει κάθε μήνα, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτόν και την ενεργοποίηση των αυτοματοποιημένων επιστροφών ΦΠΑ.

Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρων.

Μάλιστα, οι φορολογούμενοι για να γνωρίζουν τον πραγματικό χρόνο που απαιτείται για την επιστροφή χρημάτων θα ενημερώνονται άμεσα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν το αίτημά τους πρόκειται να υποβληθεί σε αυτόματη επεξεργασία χωρίς έλεγχο.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article