18.8 C
Athens
5 May - 2024

ΕΝΦΙΑ: Σε 12 δόσεις η αποπληρωμή – Διορία ως το τέλος Απριλίου για την πρώτη πληρωμή

Must read

Με τροπολογία που έρχεται προσεχώς, από την επόμενη χρονιά οι πληρωμές θα ξεκινούν τον Μάρτιο, διαιρώντας τον ΕΝΦΙΑ σε 12 δόσεις, δηλαδή ως τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς.

Το υπουργείο Οικονομίας έχει διπλό στόχο: αφενός, να ανέβει ακόμα περισσότερο το ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου, καθώς το βάρος του ΕΝΦΙΑ θα μοιράζεται σε περισσότερες δόσεις, διευκολύνοντας -θεωρητικά- τους υπόχρεους.

Αφετέρου οι ταμειακές ροές στον Προϋπολογισμό θα είναι πιο ομαλές, καθώς θα «γεμίσουν» και οι πρώτοι μήνες του έτους.

ΕΝΦΙΑ: Τι προβλέπει η τροπολογία

Ειδικότερα, όπως προβλέπει σχετική τροπολογία, ο ΕΝΦΙΑ θα καταβάλλεται σε έως 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ.

Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, αλλιώς μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου.

Οι επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ του 2024, ο φόρος καταβάλλεται σε 11 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Απριλίου 2024.

Με την ίδια τροπολογία, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ακίνητα σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας.

Εφόσον, όμως, διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της απαλλαγής, ο φόρος βεβαιώνεται και καταβάλλεται εφάπαξ, εντόκως.

Επιπλέον, τα Ε9 από το 2025 θα υποβάλλονται μέχρι και την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, ενώ ειδικά για το έτος 2024, η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 8η Μαρτίου 2024.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article