18.6 C
Athens
3 May - 2024

Αλλάζουν όλα στον ΕΝΦΙΑ: 12 δόσεις και απαλλαγές για περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Must read

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα ξεκινήσει φέτος η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, με τον λογαριασμό να «σπάει» σε 12 μηνιαίες δόσεις αντί για 10 όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Ο σχεδιασμός για τον ΕΝΦΙΑ του 2024 προβλέπει την καταβολή της πρώτης δόσης του στο τέλος Απριλίου και της τελευταίας στα τέλη Φεβρουαρίου του 2025. Το μέτρο αναμένεται να διευκολύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην πληρωμή του φόρου.

Όπως έχει γίνει γνωστό, από του χρόνου ο φόρος ακινήτων θα καταβάλλεται σε 12 δόσεις, από Μάρτιο έως Φεβρουάριο.

Ποιοι απαλλάσσονται

Σημειώνεται ότι φέτος από την καταβολή του φόρου απαλλάσσονται ιδιοκτήτες ακινήτων:

  1. Σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (σεισμός, πυρκαγιά, πλημμύρα).

Χάρης Θεοχάρης: «Αναδρομικά η απαλλαγή για κτηνοτρόφους και αγρότες»

Τις διατάξεις με τις αλλαγές στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ σε 12 δόσεις αλλά και τις μόνιμες απαλλαγές σε πληγείσες περιοχές που εμπεριέχονται στην τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε στην Ολομέλεια ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.

Αναλύοντας τις διατάξεις της τροπολογίας του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι θεσπίζεται η απαλλαγή για τον ΕΝΦΙΑ σε περιπτώσεις καταστροφών και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιουλίου του 2023 εκτός από τα κτίρια μαζί με το οικόπεδο, στις περιπτώσεις που έχουμε τέτοιου είδους καταστροφές, και στα αγροτεμάχια με τα κτίσματα αυτών.

Επεκτείνεται στο ίδιο άρθρο και οι απαλλαγές που έχουν θεσπιστεί από το 2018 για το Μάτι και στις περιοχές της Κορινθίας οι οποίες επλήγησαν. Επίσης, επεκτείνεται ο αριθμό των δόσεων από 10 που είναι αυτή τη στιγμή στον ΕΝΦΙΑ σε 12 δόσεις, «για να δώσουμε τον μέγιστο αριθμό δόσεων στους συμπολίτες μας ώστε να μειώνουν το ποσό το οποίο πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα».

«Προφανώς, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει εφάπαξ ή σε λιγότερες δόσεις αυτό μπορεί να το κάνει» σημείωσε ο κ. Θεοχάρης και προσέθεσε: «Για να μπορεί να έχουμε τις 12 δόσεις αλλάζουμε την ημερομηνία υποβολής στοιχείων αλλαγών στα τέλη Ιανουαρίου, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μέσα στον Φεβρουάριο να γίνονται αυτοί οι υπολογισμοί και να ξεκινάνε οι δόσεις από τον Μάρτιο. Όμως μεταβατικά για φέτος η ημερομηνία λήξης της υποβολής είναι η 8η Μαρτίου του 2024 και οι δόσεις είναι 11, ειδικά για αυτή τη χρονιά, προκειμένου να μπορέσουμε να δώσουμε χρόνο να καταβληθούν αυτές οι δόσεις».

Επίσης, με άλλη διάταξη της τροπολογίας γίνεται και μια μικρή αλλαγή στον τρόπο χρηματοδότησης της οικονομικής ενίσχυσης για τη στήριξη του τουρισμού της Ρόδου. Για αυτό, είπε ο υφυπουργός, μεταφέρουμε από το ΠΔΕ στον τακτικό προϋπολογισμό το ποσό απλώς και μόνο για να υπάρξει η χρηματοδότηση.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article