20.5 C
Athens
5 May - 2024

Επίδομα ανεργίας: Έρχονται σημαντικές αλλαγές – Ποιοι θα δουν αυξήσεις

Must read

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται στο επίδομα ανεργίας.  Στo πλάνο του υπουργείου Εργασίας για το επίδομα ανεργίας, τις συντάξεις αλλά και για την απόφαση της αύξησης των γιατρών στα ΚΕΠΑ αναφέρθηκε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Συγκεκριμένα, η υπουργός ανέφερε πως το επίδομα ανεργίας αυξάνεται ανάλογα με τις εισφορές των εργαζομένων.

«Αυτό ξεκινάει από μία αδικία. Ένας πολίτης μπορεί να δουλεύει 15 χρόνια με ένα μισθό παραδείγματος χάρη 1.500 ευρώ, θα πάρει ίδιο  με έναν άλλο πολίτη που μπορεί να δουλεύει 2 χρόνια με κατώτατο μισθό.

Είναι λογικό το επίδομα να γίνει πιο ανταποδοτικό, δηλαδή να είναι μία ανταπόδοση σε σχέση με τα χρόνια που δουλεύεις και που εισφέρεις στο ταμείο».

Δικαιοσύνη

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα και η δικαιοσύνη , καθώς και να υπάρξει ενοποίηση των επιδομάτων ανεργίας. Όπως τόνισε η κυρία Μιχαηλίδου, το υπουργείο εργάζεται στο να δοθεί εντός του 2024 το αυξημένο επίδομα ανεργίας κλιμακωτά σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Πιθανά σενάρια

Στο νέο αυξημένο επίδομα αναμένεται να ενσωματωθεί το επίδομα των 200 ευρώ στους μακροχρόνια άνεργους, και σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας θα εφαρμοστεί πιλοτικά εντός του 2024 σε κάποιες περιοχές.

Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται να απαρτίζεται από τρία διακριτά μέρη

Το «σταθερό»: Θα το λαμβάνουν όσοι έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης και το ύψος του θα εξαρτάται από τον νόμιμο κατώτατο μισθό.

Το «μεταβλητό»: Το οποίο θα δίνεται για 12 μήνες κατ’ ανώτατο όριο και σε εκείνους που έχουν περισσότερες ασφαλιστικές προϋποθέσεις. Γι’ αυτό άλλωστε και το επίδομα θα εξαρτάται από την ασφαλιστική ιστορία του δικαιούχου και το ύψος των προηγούμενων αποδοχών του.

 Αλλαγή στα κριτήρια των ελαχίστων ημερών

Σύνδεση με τον κατώτατο μισθό.

Αύξηση της διάρκειας καταβολής του επιδόματος ανεργίας και του ποσού στους 24 μήνες με κριτήριο τον χρόνο ασφάλισης. Αυξημένο τους πρώτους 4 μήνες και σταδιακή μείωση. Μεταξύ άλλων εξετάζεται και η αύξηση του επιδόματος σε όλους όσοι ήταν ασφαλισμένοι τουλάχιστον επί 4ετία.

Θέσπιση υποχρέωσης των ανέργων να ενταχθούν σε προγράμματα κατάρτισης ώστε να αποκτήσουν εξειδίκευση.

Αλλαγή στα κριτήρια των ελάχιστων ημερών απασχόλησης που απαιτούνται για τη λήψη από τους εποχικά εργαζόμενους.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article