21 C
Athens
30 April - 2024

Ελλάδα: Δεύτερη δύναμη στον κόσμο στα πλοία μεταφοράς LNG – Τεράστιες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια

Must read

Με ενισχυμένο τον στόλο της πλοίων μεταφοράς, η Ελλάδα θεωρείται πλέον υπερδύναμη στη μεταφορά φυσικού αερίου (LNG).

Συγκεκριμένα, σε έκθεση της Veson Nautical τονίζεται ότι η χώρα μας είναι η τρίτη μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη διεθνώς μετά την Ιαπωνία και την Κίνα σε όρους αξίας του συνολικού στόλου.

Στην περίπτωση της Ιαπωνίας η αξία αυτή αγγίζει τα 206,3 δισ. δολάρια και της Κίνας τα 204 δισ. Με βάση τα στοιχεία της VesselsValue, η χώρα μας διατηρεί συνολικά την τρίτη θέση για μια ακόμη χρονιά με 169,3 δισ. δολάρια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρόλο που η Κίνα διαθέτει περισσότερα δεξαμενόπλοια, τα ελληνόκτητα έχουν πολύ υψηλότερη αξία με 69,5 δισ. έναντι 22,1 δισ. δολαρίων.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της ενεργειακής κρίσης, οι Έλληνες πλοιοκτήτες επένδυσαν σημαντικά για απόκτηση πλοίων μεταφοράς LNG. Καθώς η Ευρώπη αναγκάστηκε να στραφεί στο εν λόγω καύσιμο για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο, οι ναυτιλιακές έσπευσαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για να έρθουν τα αναγκαία φορτία.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα διαθέτει σήμερα το δεύτερο μεγαλύτερο στόλο στο LNG με 143 πλοία και αξία 31,1 δισ. δολαρίων.

Μάλιστα, τα πλοία αυτά ενισχύουν την εγχώρια προστιθέμενη αξία αν λάβει κανείς υπόψη ότι από το Μάρτιο θα ξεκινήσει να λειτουργεί το δεύτερο τερματικό εισαγωγής LNG στην Αλεξανδρούπολη, εκτός από το υφιστάμενο της Ρεβυθούσας.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article