16.2 C
Athens
5 May - 2024

Κακοκαιρία «Emil»: Ραγδαία επιδείνωση τις επόμενες ώρες – Πότε θα «χτυπήσει» την Αττική – Έρχονται καταιγίδες και λασποβροχές

Must read

Κακοκαιρία μικρής διάρκειας αναμένεται να χτυπήσει ολόκληρη τη χώρα, ωστόσο οι βροχοπτώσεις θα είναι ισχυρές σε ορισμένες περιοχές.

Συγκεκριμένα, η χρονική διάρκεια προβλέπεται να είναι από Πέμπτη βράδυ έως Παρασκευή βράδυ.

Ήδη η ΕΜΥ το πρωί της Παρασκευής επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο καιρού,  προειδοποιώντας ότι σήμερα τις καταιγίδες θα συνοδεύουν και μεγάλης έντασης κεραυνοί.

Συγκεκριμένα τα χαρακτηριστικά αυτής της κακοκαιρίας Emil εκτός από βροχές και τοπικές καταιγίδες, θα φέρει χαλαζοπτώσεις σε συνδυασμό με αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα.

Πιο ισχυρά φαινόμενα θα σημειωθούν σε: Επτάνησα, Δυτική Στερεά, Πελοπόννησος, Αττική, Νότια Εύβοια, Κυκλάδες, Νότια Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δεν αποκλείεται να υπάρξει νέος κύκλος βροχοπτώσεων από τη Δευτέρα.

Θα χτυπήσει την Αττική

H κακοκαιρία Emil, αναμένεται επισκεφτεί και την Αττική, τις επόμενες ώρες. Το κύριο χαρακτηριστικό της  θα είναι οι ισχυρές βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με τo meteo του Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα κυριότερα χαρακτηριστικά της επερχόμενης κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας . Κατά τόπους θα είναι ισχυρές, οι καταιγίδες με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων, κυρίως σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές,  Επίσης πρόσκαιρη θα είναι πτώση της θερμοκρασίας και η μεταφορά σαχαριανής σκόνης με αποτέλεσμα την εκδήλωση λασποβροχών.

Όσον αφορά την Αττική ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποιεί για σύντομο πέρασμα ισχυρής νεροποντής κατά το μεσημέρι της Παρασκευής, το οποίο λόγω των ιδιαίτερων συνθήκη που επικρατούν στην πόλη θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Tέλος ο μετεωρολόγος επισημαίνει ότι ισχυροί νότιοι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο και στο νοτιο-ανατολικό Αιγαίο την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ακόμα αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης.

H ανάρτηση του για την κακοκαιρία Emil

Καλημέρα!
Ισχυρές καταιγίδες φέρνει η κακοκαιρία “EMIL” το επόμενο 48ωρο.Συγκεκριμένα μέγάλη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι εξής περιοχές για αιφνίδιες πλημμύρες:
Σήμερα από τις 19:00 μέχρι το πρωί της Παρασκευής 1-3-2024:
Επτάνησα, Θεσπρωτία ,Ηλεία ,Αχαΐα , Τρίκαλα ,Καρδίτσα, Μακεδονία (Πιερία,Ημαθία, Πέλλα και δυτικότερα) ,Ευρυτάνια ,Αιτωλοακαρνανία.
Παρασκευή μεσημέρι μέχρι Σάββατο πρωί 2-3-2024:
Λάρισα,Πιερία,Ημαθία, Πέλλα,Θεσσαλονίκη ,Χαλκιδική,Κορινθία,Κυκλάδες.
Στην Αττική θα υπάρξει ένα σύντομο πέρασμα ισχυρής νεροποντής μετά το μεσημέρι της Παρασκευής το οποίο λόγω των ιδιαιτεροτήτων της πόλης θέλει προσοχή.
Υ.Γ1 : Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης.Επίσης θυελλώδεις θα πνέουν οι νοτιάδες στο Ιόνιο την Πέμπτη και την Παρασκευή στο νότιο-ανατολικό Αιγαίο.
ΥΓ2 : Δεδομένου ότι η ονοματοδοσία των κακοκαιριών έχει σκοπό την καλύτερη ενημέρωση του κοινού και όχι τη σύγχυση ,
πρέπει να επανεξεταστούν τα κριτήρια βάση των οποίων αλλάζουν όνομα οι κακοκαιρίες.

Οι περιοχές που θα πέσει αρκετό νερό

Συγκεκριμένα ο ίδιος κάνει λόγο για 11 περιοχές που  θα χτυπήσει η κακοκαιρία πρέπει δείξουν ιδιαίτερη προσοχή οι πολίτες.

Αναλυτικά οι περιοχές που θα πέσει πολύ νερό:

  • Επτάνησα
  • Θεσπρωτία
  • Ηλεία
  • Αχαΐα
  • Τρίκαλα
  • Καρδίτσα
  • Πιερία
  • Ημαθία
  • Πέλλα
  • Ευρυτανία
  • Αιτωλοακαρνανία.

Επιπλέον την Παρασκευή μεσημέρι έως το πρωί του Σαββάτου η προειδοποίηση επεκτείνεται σε περιοχές όπως η Λάρισα, η Πιερία, η Ημαθία, η Πέλλα, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Κορινθία και οι Κυκλάδες.

H πρόγνωση Μαρουσάκη

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για ισχυρό μέτωπο καταιγίδων. Με ανάρτησή του στο Facebook κάνει λόγο για ψυχρό μέτωπο θα προκαλέσει νέα κακοκαιρία . Τονίζει πως «νέα επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα και από τα δυτικά μιας κι ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας και που αυτή τη στιγμή επηρεάζει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Ιταλία, θα κινηθεί ανατολικά – βορειοανατολικά προκαλώντας σύντομη αλλά τοπικά έντονη κακοκαιρία και στην περιοχή μας. Αυτή η νέα κακοκαιρία θα προκαλέσει για άλλη μια φορά μια εκτεταμένη ζώνη καταιγίδων που θα σαρώσει τη χώρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά βορειοανατολικά.

Το πέρασμα των καταιγίδων μπορεί να είναι σύντομο χρονικά, παρόλα αυτά θα εμφανίζει μεγάλη ένταση που σημαίνει κατά το πέρασμα αυτό είναι δυνατόν να εκδηλωθεί μεγάλος όγκος νερού σε μικρό χρονικό διάστημα ο οποίος να συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους, χαλάζι αλλά και ισχυρή ηλεκτρική δραστηριότητα.

Τα προγνωστικά στοιχεία θέλουν μέσα στην Παρασκευή να επηρεάζεται και η Αττική αλλά και η Θεσσαλονίκη με έμφαση θαλάσσιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις αυτής, ενώ μέχρι το βράδυ της Παρασκευής αυτή η ζώνη καταιγίδων θα έχει φτάσει στο ανατολικό Αιγαίο και τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας μας, οπότε και θα μιλάμε για βελτίωση του καιρού δυτικότερα.

Το έκτακτο δελτίο της EMY

Το Σάββατο το όλο αυτό σύστημα αν και θα έχει απομακρυνθεί θα αφήσει αστάθεια πίσω του με τον καιρό να εμφανίζεται πρόσκαιρα βελτιωμένος την Κυριακή».

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (29-02-24) έως το πρωί του Σαββάτου. Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

Τα έντονα φαινόμενα θα ξεκινήσουν το βράδυ της Πέμπτης στα δυτικά και την Παρασκευή θα επεκταθούν ανατολικότερα. Επίσης θα επηρεάσουν τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και αργότερα το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Αναλυτικά η εξέλιξη του καιρού:

Την Παρασκευή (01-03-24)
α. Τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν.
β. Από το μεσημέρι θα επηρεαστεί η Θεσσαλία, η ανατολική Στερεά, η ανατολική και η νότια Πελοπόννησος, ενώ το απόγευμα η κεντρική Μακεδονία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και οι Κυκλάδες.
γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στην κεντρική Μακεδονία και τις Κυκλάδες, ενώ βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Το Σάββατο (02/03/24)
Τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως και το πρωί στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, με βαθμιαία εξασθένηση.

LIVE χάρτης με την εξέλιξη του καιρού

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article