17.8 C
Athens
28 April - 2024

Τέλη Κυκλοφορίας με το μήνα: Πότε έρχονται και πώς υπολογίζονται

Must read

Με τον μήνα θα μπορούν να πληρωθούν τα Τέλη Κυκλοφορίας, σύμφωνα με νέα διάταξη. Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν  θέσει σε ακινησία το όχημά τους μπορούν και φέτος, όπως ακριβώς έγινε και την προηγούμενη χρονιά, από τις αρχές Απριλίου, να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα.

Η σχετική διαδικασία γίνεται μέσω της πλατφόρμας «myCar» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί εξαρτάται από τους μήνες που θα επιλέξουν οι ιδιοκτήτες να κυκλοφορούν το όχημα.

Για έναν μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους, ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία, αλλιώς θα κληθεί να πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα.

Η διαδικασία βήμα – βήμα

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (mycar.aade.gov.gr) κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet, στην οποία θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος.

Αφού προηγηθεί αυτόματος έλεγχος, εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο, υποβάλλεται το αίτημα και στη συνέχεια θα καταβάλλουν όσα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης ακινησίας.

Έτσι θα μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στα αυτοκίνητά τους και να τα κυκλοφορήσουν.

Στην περίπτωση που για παράδειγμα ένας οδηγός πληρώσει για δύο μήνες τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί, για να κάνει άρση ακινησίας.

Για παράδειγμα:

  • Ιδιοκτήτης με αυτοκίνητο 2.000 κυβικών εκατοστών που έχει ταξινομηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 το συνολικό κόστος των τελών κυκλοφορίας ανέρχεται στα 615 ευρώ. Εάν ο συγκεκριμένος προβεί σε άρση ακινησίας για 4 μήνες θα καταβάλει 205 ευρώ και για 7 μήνες θα πληρώσει 358,75 ευρώ.
  • Ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη 900 ευρώ εάν θελήσει να πάρει πίσω τις πινακίδες για διάστημα 6 μηνών θα πρέπει να πληρώσει 450 ευρώ (75 ευρώ για κάθε ένα μήνα).

Τι αλλάζει το 2025 στα Τέλη Κυκλοφορίας

Όπως έχει γίνει γνωστό ο υπολογισμός του προστίμου για τα τέλη κυκλοφορίας του 2025 θα αλλάξει. Συγκεκριμένα θα αυξάνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την πληρωμή του.

Στο πλαίσιο αυτό ένα από τα ζητήματα που είναι υπό εξέταση είναι και αυτό της άρσης της ακινησίας των οχημάτων. Αυτό που μελετάται είναι να δίνεται η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη, πριν λήξει το διάστημα κυκλοφορίας του οχήματος, να ζητήσει να διατηρήσει το όχημα σε κυκλοφορία καταβάλλοντας το αντίστοιχο ποσό. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα εάν ένας ιδιοκτήτης «ξεχάσει» να επανακαταθέσει τις πινακίδες του οχήματος του την ημερομηνία που έχει προβλεφθεί, τότε καλείται να καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας για το σύνολο του έτους. Επίσης, με βάση το ισχύον πλαίσιο, το δικαίωμα προσωρινής άρσης της ακινησίας οχήματος για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με καταβολή των αντίστοιχων τελών κυκλοφορίας ισχύει μόνο για μία φορά το έτος.

Η νέα βάση δεδομένων για τα ανασφάλιστα και το πρόστιμο

Με το νέο πλαίσιο, που προωθείται, και για το οποίο αναμένεται η σχετική διάταξη το προσεχές διάστημα, σχεδιάζεται η δημιουργία μιας νέας βάσης δεδομένων από την ΑΑΔΕ μέσω της οποίας θα ελέγχει και θα εντοπίσει τα ανασφάλιστα οχήματα και θα επιβάλλει πρόστιμα στους ιδιοκτήτες τους.

Το πρόστιμο θα έχει τη μορφή παράβολου έως 250 ευρώ. Όσοι δεν κλείσουν τις εκκρεμότητες τους τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 500 ευρώ αλλά και διοικητικές και ποινικές κυρώσεις όπως π.χ. αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες, αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article