17.8 C
Athens
27 April - 2024

ΕΝΦΙΑ 2024: Πότε καταφθάνουν τα εκκαθαριστικά – Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα – Τέλος χρόνου για διορθώσεις

Must read

Πάνω από 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι αναμένεται να λάβουν το αργότερο έως τα μέσα Απριλίου τα εκκαθαριστικά για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2024.

Η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών θα πληρώσει το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ με αυτό που κατέβαλε το 2023, καθώς πέρυσι δεν καταγράφηκε καμία μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους, ενώ φέτος δεν αλλάζει γι’ αυτούς καμία από τις παραμέτρους υπολογισμού του φόρου.

Τα ποσά των οφειλών ΕΝΦΙΑ, που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά θα πρέπει να εξοφληθούν είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Απριλίου του τρέχοντος έτους είτε σε 11 μηνιαίες δόσεις, από τον Απρίλιο του 2024 έως τον Φεβρουάριο του 2025.

Υπάρχουν όμως και εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα δουν, φέτος, μεταβολές στα ποσά του ΕΝΦΙΑ, που θα αναγράφουν το εκκαθαριστικό τους.

Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα είναι κυρίως:

1. Εκείνοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους είτε απέκτησαν ακίνητα με αγορές κλπ είτε απέκτησαν ποσοστά συνιδιοκτησίας κ.λπ.

2. Όσοι θα χάσουν φέτος δικαιώματα μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ λόγω αύξησης του οικογενειακού εισοδήματός τους πάνω από τα όρια που προβλέπονται για τη χορήγηση των απαλλαγών αυτών.

3. Όσοι θα κερδίσουν φέτος δικαιώματα μερικής ή ολικής απαλλαγής είτε λόγω αύξησης των εισοδηματικών ορίων μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ πάνω από τα επίπεδα των ετησίων οικογενειακών εισοδημάτων τους

4. Όσοι είχαν την 1η – 1 – 2024 κατοικίες, οι οποίες ήταν ασφαλισμένες από κινδύνους πυρκαγιάς, σεισμού και πλημμύρας για χρονικά διαστήματα τουλάχιστον τριών και μέχρι 12 μηνών εντός του 2023.

Τέλος χρόνου για υποβάλουν διορθωτικές – τροποποιητικές δηλώσεις οι ιδιοκτήτες

Το περιθώριο αυτό ισχύει συγκεκριμένα για όσους φορολογούμενους πρέπει να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις που έχουν γίνει στην αποτύπωση των ακινήτων περιουσιακών τους στοιχείων στα Ε9 των προηγουμένων ετών, ώστε να μην επιβαρυνθούν άδικα με υπέρογκες χρεώσεις στα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του 2024, τα οποία θα εκδοθούν εντός των προσεχών εβδομάδων.

Μεταβολές

Ισχύει όμως και για όσους υποχρεούνται να δηλώσουν μεταβολές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία τους κατά τη διάρκεια του 2023, όπως, για παράδειγμα, η προσθήκη νέου ακινήτου λόγω αγοράς ή απόκτησης μέσω δωρεάς, γονικής παροχής ή κληρονομιάς, η διαγραφή ακινήτου λόγω πώλησης ή άλλης μεταβίβασής του, η μείωση ή αύξηση ποσοστού συνιδιοκτησίας, λόγω μεταβίβασης ή απόκτησης ποσοστού, η συνένωση ψιλής κυριότητας με επικαρπία, η αύξηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων των κύριων χώρων λόγω μετατροπής βοηθητικών ή ημιυπαίθριων χώρων σε χώρους κύριας χρήσης, η αύξηση της επιφάνειας των κύριων χώρων ενός ακινήτου λόγω νομιμοποίησης αυθαίρετων κτισμάτων, η αλλαγή της κατάστασης ενός κτίσματος από ημιτελές σε αποπερατωμένο λόγω ολοκλήρωσης της κατασκευής του, η μετατροπή ενός ακινήτου από αποπερατωμένο σε ημιτελές λόγω καταστροφής του από πλημμύρα, πυρκαγιά ή σεισμό

Aυτόματα

Φέτος, πάντως, μερικές δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που πραγματοποίησαν αγοραπωλησίες ακινήτων στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν Ε9 καθώς οι τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 με τις μεταβολές στα ακίνητά τους συμπληρώθηκαν αυτόματα μέσω ενημέρωσης από την ηλεκτρονική εφαρμογή myProperty όπου υπέβαλαν τις δηλώσεις φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων.

Η υποβολή των εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έτους 2024, για όσους είναι υπόχρεοι, μπορεί να γίνει στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Ε9/ ΕΝΦΙΑ» στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ (στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akinita/dilosi-e9-enfia).

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article