21.1 C
Athens
27 April - 2024

Πράσινη ενέργεια από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την ΕΥΑΘ

Must read

Διμερές συμβόλαιο αγοράς «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας υπέγραψαν σήμερα στην Αθήνα η ΕΥΑΘ με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με το οποίο η εταιρεία επιδιώκει μείωση του ενεργειακού κόστους και του περιβαλοντικού της αποτυπώματος.

Τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας ανακοινώθηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα. Όπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, η παραγόμενη ενέργεια θα προέρχεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά και το εκτιμώμενο όφελος υπολογίζεται σε 2,4 εκατ. ευρώ ετησίως σε πρώτη φάση που αναμένεται να αυξηθεί σε 3,4 εκατ. ευρώ μεσοπρόθεσμα.

«Υποκαθιστώντας τη συμβατικά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια με την ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ, κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα στη μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος κατά πάνω από 50% σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό αναμένεται ότι θα έχει σημαντική θετική επίπτωση και στην αποτίμηση της εταιρείας, καθώς είμαστε εισηγμένοι και στον Δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών», πρόσθεσε ο κ. Αμανατίδης.

Η σύμβαση προβλέπει την προμήθεια έως και 100 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως για χρονική διάρκεια 8 ετών με δικαίωμα προαίρεσης 4 επιπλέον ετών (75 GWh από αιολικό πάρκο που είναι ήδη σε λειτουργία και 25 GWh από φωτοβολταϊκό σταθμό που είναι υπό κατασκευή). Η μέση τιμή προβλέπεται ότι θα είναι κάτω των 80 Euro/μεγαβατώρα.

«Η μείωση του ενεργειακού κόστους κατέστη επιτακτική λόγω της δραματικής αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της αστάθειας στις διεθνείς αγορές. Ταυτόχρονα, η σύμβαση αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την υλοποίηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ και καθηγητής Ενεργειακών Συστημάτων στο ΑΠΘ, ‘Αγις Παπαδόπουλος.

«Τα αδιαμφισβήτητα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εγχώριας παραγόμενης καθαρής ενέργειας έναντι όλων των άλλων διαθέσιμων εισαγόμενων επιλογών, γίνονται όλο και πιο εμφανή. Πέρα από τον καθοριστικό ρόλο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, η φθηνή και αξιόπιστη πράσινη ενέργεια γίνεται κάθε μέρα και περισσότερο συνειδητή επιλογή για τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», τόνισε ο γενικός διευθυντής ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γρηγόρης Πενέλης σημείωσε από την πλευρά του ότι «η έγκριση του διαγωνισμού από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελεί οδικό χάρτη για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έναν δρόμο που άνοιξε πρώτη η ΕΥΑΘ».

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article