23.6 C
Athens
29 April - 2024

Έρευνα-σοκ για την ακρίβεια: Ψωνίζουμε λιγότερο και πληρώνουμε… τα διπλάσια

Must read

Σοκάρουν τα οικονομικά στοιχεία για την ακρίβεια την οποία βιώνουμε όλοι, καθώς 9 στους 10 καταναλωτές δυσκολεύονται στο έπακρο με τις συνεχείς ανατιμήσεις, ενώ 1 στους 2 αδυνατεί πλέον να αγοράσει ακόμη και τα στοιχειώδη για την διατροφή του.

Με διστακτικό βήμα ένας κύριος μπαίνει στο σούπερ μάρκετ.

Λίγο αργότερα βγαίνει και έχει ψωνίσει μόνο ένα αναψυκτικό.Πλέον, όλοι πληρώνουν περισσότερα ψωνίζοντας λιγότερα.

Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 75% των καταναλωτών δαπανά ως 450 €/μήνα για τα απολύτως απαραίτητα.

«Παίρνουμε ό,τι είναι πιο αναγκαίο», λένε οι καταναλωτές.

Η ακρίβεια στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης επιμένει και πλήττει τα καταπονημένα νοικοκυριά, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 90,3% των καταναλωτών δυσκολεύεται οικονομικά λόγω των ανατιμήσεων, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι ότι ένας στους δύο δυσκολεύεται να αγοράσει τα στοιχειώδη.

«Παίρνω 400 ευρώ. Δεν με φτάνουν. Με βοηθάει η κόρη μου», αναφέρει ένας ηλικιωμένος.

Η μέση δαπάνη σε ένα σούπερ μάρκετ έχει αγγίξει τα 70 ευρώ ανά επίσκεψη, από 61 ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο του 2023, μια αύξηση της τάξης τους 14,7%. Μεσοσταθμικά και σε μηνιαίο επίπεδο οι καταναλωτές ξοδεύουν 14,2% περισσότερα χρήματα για τις αγορές τους… 370 ευρώ φέτος από 324 ευρώ πέρσι.

«Για να μπεις σε τούτη την πόρτα πρέπει να έχεις περάσει πρώτα από την τράπεζα, να κάνεις ανάληψη δανείου και μετά να μπεις», δηλώνει ένας ακόμη.

Στη μάχη κατά της ακρίβειας οι καταναλωτές άλλαξαν τις συνήθειές τους καθώς το 36% προτιμά πλέον προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, το 52,8% ψωνίζει από το καλάθι του νοικοκυριού ενώ η συντριπτική πλειοψηφία, το 93,2% ψωνίζει τα απαραίτητα από διαφορετικά καταστήματα αναζητώντας τις φθηνότερες λύσεις.

Πρώτη πολιτική προτεραιότητα παραμένει για την κυβέρνηση η ακρίβεια σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος συζήτησε το θέμα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Θα εξακολουθούμε να ελέγχουμε με αυστηρότητα, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι όλες οι εταιρείες ανεξαρτήτως πόσο μεγάλες είναι θα εφαρμόζουν τον νόμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Όσο λειτουργούν οι ελεγκτικοί και κυρωτικοί μηχανισμοί υπάρχει αναγκαστική, έστω, συμμόρφωση», συμπλήρωσε η ΠτΔ.

«Τα οφέλη της όποιας ανάπτυξης ευνοούν περισσότερο αυτούς που κερδοσκοπούν από τον πληθωρισμό της απληστίας και όχι τον κόσμο της εργασίας και τη νέα γενιά», σχολίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ελέγχους στην αγορά ζητά και η πλειοψηφία των πολιτών.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, καταγράφεται η ακρίβεια ως το νούμερο ένα πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών προβληματίζεται για τις τιμές των τροφίμων.

Έξι στους δέκα προβληματίζονται για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ, την ίδια ώρα, ιδιαίτερα αυξημένο καταγράφεται και το ποσοστό των πολιτών που πλήττονται από το στεγαστικό πρόβλημα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article