20.4 C
Athens
1 May - 2024

Κακάο: Στα ύψη οι τιμές του – «Χρυσά» θα πληρώσουμε τα πασχαλινά σοκολατένια αυγά

Must read

Οι τιμές του κακάο έχουν σκαρφαλώσει πάνω από ένα ρεκόρ που σημειώθηκε πριν από σχεδόν μισό αιώνα, κοστίζοντας αρκετά χρήματα στους σοκολατοποιούς, τους αρτοποιούς και τους λάτρεις της σοκολάτας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του κακάο διπλασιάστηκαν σε λιγότερο από τρεις μήνες, με αποτέλεσμα οι σοκολατοβιομηχανίες να πασχίζουν να εξασφαλίσουν προμήθειες και το κόστος των προϊόντων τους να αυξάνεται για τον τελικό καταναλωτή.

Νέο ρεκόρ

Σύμφωνα με το Bloomberg, το πιο ενεργό συμβόλαιο στη Νέα Υόρκη ενισχύθηκε στα 8.394 δολάρια ανά μετρικό τόνο, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί. Οι καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική έχουν πληγεί από ασθένειες και μια σειρά ακραίων καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα η παγκόσμια αγορά να οδεύει προς μία τρίτη συνεχόμενη χρονιά ελλείμματος.

Τα εργοστάσια επεξεργασίας του κακάο στην Δ. Αφρική αντιμετωπίζουν διακοπές της λειτουργίας τους και οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί για τις εισαγωγές στην Ευρώπη ενισχύουν τα εμπόδια στην προμήθεια της πρώτης ύλης.

Η τιμή στα πασχαλινά αυγά

Τέλος, η τιμή των πασχαλινών αυγών θα είναι υψηλότερη φέτος, επειδή το κόστος των κόκκων κακάο, του κύριου συστατικού της σοκολάτας, έχει αυξηθεί πολύ. Το ράλι του κακάο επιταχύνεται λίγο πριν από το Πάσχα, μια γιορτή που σε πολλές αγορές έχει συνδεθεί με την κατανάλωση σοκολάτας.

Ενώ οι παραγωγοί αγοράζουν το κακάο μήνες νωρίτερα, το ράλι αρχίζει να φαίνεται και στις τιμές στο ράφι, με ορισμένες σοκολάτες να γίνονται πιο ακριβές, μικρότερες ή να γεμίζουν με άλλες γεύσεις για να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην τιμή.

Άνοδος και για την τιμή της σοκολάτας

Η άνοδος των τιμών εκτροχίασε έναν μακροχρόνιο μηχανισμό για το παγκόσμιο εμπόριο κακάο, μέσω του οποίου οι αγρότες πωλούν κόκκους σε τοπικούς εμπόρους που τους πωλούν σε μονάδες επεξεργασίας ή σε παγκόσμιους εμπόρους, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Oι έμποροι στη συνέχεια πωλούν τους κόκκους ή τα προϊόντα κακάο – βούτυρο, σκόνη και λικέρ κακάο – σε παγκόσμιους κολοσσούς σοκολάτας όπως η Nestle, η Hershey και η Mondelez.

Σε κανονικές εποχές, η αγορά είναι αυστηρά ρυθμισμένη – οι έμποροι και οι μεταποιητές αγοράζουν κόκκους από τοπικούς εμπόρους έως και ένα χρόνο πριν σε προσυμφωνημένες τιμές. Στη συνέχεια, οι τοπικές ρυθμιστικές αρχές καθορίζουν χαμηλότερες τιμές παραγωγού που μπορούν να χρεώνουν οι αγρότες.

Ωστόσο, σε περιόδους έλλειψης, όπως φέτος, το σύστημα καταρρέει – οι τοπικοί έμποροι συχνά πληρώνουν στους αγρότες μια προσαύξηση στην τιμή παραγωγού για να εξασφαλίσουν κόκκους. Στην συνέχεια, οι έμποροι τους πωλούν στην αγορά σε υψηλότερες τιμές αντί να τους παραδώσουν σε προσυμφωνημένες τιμές.

Καθώς οι παγκόσμιοι έμποροι σπεύδουν να αγοράσουν αυτούς τους κόκκους σε οποιαδήποτε τιμή για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με τις εταιρείες σοκολάτας, οι τοπικοί μεταποιητές συχνά δεν έχουν αρκετούς κόκκους.

Ήδη, οι κολοσσοί παραγωγής σοκολάτας έχουν αυξήσει τις τιμές. Τα αμερικανικά καταστήματα λιανικής πώλησης χρέωσαν πέρυσι 11,6% περισσότερο τα προϊόντα σοκολάτας σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Circana.
Τεράστια μείωση της παραγωγής

Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο (ICCO) αναμένει ότι η παγκόσμια παραγωγή κακάο θα μειωθεί κατά 10,9% σε 4,45 εκατομμύρια μετρικούς τόνους φέτος.

Η αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης θα αφήσει στην αγορά έλλειμμα 374.000 τόνων το 2024, από 74.000 τόνους το 2023 σύμφωνα με την ICCO.
Αυτό σημαίνει ότι οι μεταποιητές και οι εταιρείες σοκολάτας θα πρέπει να αντλήσουν από τα αποθέματα κακάο για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες τους. Η ICCO αναμένει ότι τα παγκόσμια αποθέματα κακάο θα μειωθούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 45 ετών μέχρι το τέλος του έτους

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article