14.8 C
Athens
27 April - 2024

Επίδομα Παιδιού: Ευχάριστα νέα – Νωρίτερα η πληρωμή

Must read

Νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί η καταβολή του επιδόματος παιδιού Α -21, που χορηγεί  κάθε δύο μήνες ο ΟΠΕΚΑ. Να σημειωθεί ότι η σημερινή  πληρωμή έρχεται μία ημέρα νωρίτερα λόγω του Πάσχα των Καθολικών και είναι η πρώτη του νέου έτους. 

Το επίδομα παιδιού πληρώνεται στους δικαιούχους από τον ΟΠΕΚΑ κάθε δίμηνο και η επόμενη πληρωμή θα γίνει στα τέλη Μαΐου. Να σημειωθεί ότι η αίτηση για το επίδομα παιδιού υποβάλλεται μία φορά τον χρόνο. Οι δικαιούχοι γονείς, που δεν το έχουν ήδη κάνει, θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση προκειμένου να λάβουν το επίδομα και το 2024.

Υπενθυμίζουμε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 του ΟΠΕΚΑ έχει κλείσει προσωρινά και δεν δέχεται νέες αιτήσεις, προκειμένου να α γίνει η επεξεργασία των πρώτων αιτήσεων και να πληρωθεί η πρώτη δίμηνη δόση του έτους. Αφού πραγματοποιηθεί η πληρωμή η πλατφόρμα θα ανοίξει ξανά για νέες αιτήσεις.

Να σημειωθεί ότι το επίδομα παιδιού χορηγείται από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος.

Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Το δικαιούμενο ποσό που θα λάβουν στην πρώτη πληρωμή οι δικαιούχοι γονείς θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 έτους 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022. 

Μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023. Τυχόν διαφορές που προκύψουν στο επιδοτούμενο ποσό θα προσθαφαιρεθούν στην επόμενη πληρωμή μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Βήμα – βήμα η αίτηση

Για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, κατ’ έτος, μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ ή του ΟΠΕΚΑ στην ειδική πλατφόρμα, από τον υπόχρεο υποβολής της αίτησης φορολογίας εισοδήματος ή τη σύζυγο του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του taxisnet.

Η αίτηση υποβάλλεται κάθε χρόνο ηλεκτρονικά από τον υπόχρεο ή τον /την σύζυγο ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης του υπόχρεου υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος .Μπορείτε να μπείτε στην εφαρμογή του ΟΠΕΚΑ με τα διαπιστευτήρια TaxisNet. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά σας, του/της συζύγου ή του αντισυμβαλλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων σας.

Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξετε την τρέχουσα οικογενειακή σας κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου. Διαβάστε προσεχτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και πατήστε [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).

Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά σας στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας σας. Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από εσάς, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίον είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article