21.8 C
Athens
6 May - 2024

Καιρός: Σαρώνει τη χώρα το «κοκτέιλ» ζέστης και αφρικανικής σκόνης – Πού εφιστούν την προσοχή οι ειδικοί

Must read

Με την αφρικανική σκόνη να «απλώνει» ένα πέπλο πάνω από τη χώρα και τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει στους 30 βαθμούς, η ατμόσφαιρα για πολλούς είναι ανυπόφορη.

Για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες ολόκληρος ο αττικός ουρανός έχει σκεπαστεί από την αφρικανική σκόνη. Οι υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων από τη Σαχάρα αναμένεται να αρχίσουν να υποχωρούν από την ερχόμενη Τετάρτη.

Τοπίο στην ομίχλη κυριαρχεί και στη Θεσσαλονίκη, με την αφρικανική σκόνη να δημιουργεί προβλήματα σε πτήσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Η εικόνα από ψηλά είναι ενδεικτική. Η πόλη έχει εξαφανιστεί ίσα που διακρίνεται ο Λευκός Πύργος και ο Θερμαϊκός.

Η σκόνη από την Αφρική μεταφέρει μια σειρά από επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία στοιχεία όπως μέταλλα και οξείδια του σιδήρου και έρχεται να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη ατμοσφαιρική ρύπανση των μεγαλουπόλεων.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ και πρόεδρος του Εθνικού ιδρύματος Ερευνών εξήγησε:

«Καθώς περνά η σκόνη από τις μεγάλες πόλεις της β. Αφρικής, Κάϊρο και Αλεξάνδρεια για παράδειγμα καταφέρνει να προσροφά. Τα σωματίδια αυτά να προσροφούν ημιπτητικές ενώσεις όπως τις λέμε που προκύπτουν από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, από βιομηχανικές εκπομπές και από συρράξεις γιατί μην ξεχνάμε ότι έχουμε μία σύρραξη ενεργή στην περιοχή».

Οι οδηγίες από τους ειδικούς προς τις ευπαθείς ομάδες είναι αυστηρές.

Ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας ανέφερε:

«Καλή φαρμακευτική αγωγή. Δεύτερον καλή επικοινωνία με τον γιατρό τους. Τρίτον αν δουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ή επιδείνωση προϋπάρχοντος ή έξαρση οπότε πάλι επικοινωνία με τον γιατρό τους, μετακινούνται όταν υπάρχει λόγος, και πέμπτον να φοράνε μάσκα υψηλής προστασίας».

Οι οδηγίες προς τις ευπαθείς ομάδες είναι:

-Φαρμακευτική αγωγή,

-Επικοινωνία με τον γιατρό τους,

-Χρήση μάσκας υψηλής προστασίας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την σκόνη έκαναν και σήμερα αρκετό κόσμο να έρθει στην παραλία για να δροσιστεί.

Το θερμόμετρο έδειξε 31 βαθμούς στη Λιβαδειά, ενώ προσέγγισε ή και ξεπέρασε τους 30 βαθμούς σε Κωπαΐδα, περιοχές της Φθιώτιδα, της Φωκίδας και του Έβρου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κύματα αφρικανικής σκόνης θα εμφανίζονται περιοδικά μέχρι τον Μάϊο.

Μέχρι και την Τρίτη η έντονη ζέστη και η σκόνη

Το βράδυ της Τρίτης θα υπάρξει στροφή των ανέμων σε βοριάδες στη βόρεια Ελλάδα ενώ την Τέταρτη θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας.

Η μετεωρολόγος του MEGA, Χριστίνα Ρήγου, είπε πως οι υψηλότερες θερμοκρασίες χθες ήταν οι εξής:

Λιβαδειά. 31°C

Λευκοχώρι Φθιώτιδας. 31°C

Μουζάκι Καρδίτσας 29°C

Μεταξάδες Έβρου 29,5°C

Γόρτυνα Ηρακλείου 29°C

Η αφρικανική σκόνη θα αρχίσει να απομακρύνεται ενώ πιο θερμές ημέρες από το φυσιολογικό για την εποχή, θα σημειώνονται έως τις 15 Απριλίου.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article