23.3 C
Athens
2 May - 2024

Σε ανοδική τροχιά το πετρέλαιο λόγω Ουκρανίας – Tο Brent ξεπερνά τα 89 δολάρια

Must read

Σε ανοδική τροχιά κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου αντλώντας ώθηση από τις ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις και την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, με το Brent να ξεπερνά τα 89 δολάρια για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο.

Οι επενδυτές επικεντρώνονται σε μακροοικονομικά στοιχεία και στις γεωπολιτικές εντάσεις που συνεχίζουν να αποτελέσουν εν δυνάμει κίνδυνος για την ασφάλεια της τροφοδοσίας.

Στις 11 Απριλίου θα αξιολογήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα στοιχεία από την ανακοίνωση της πορείας τους πληθωρισμού για τον μήνα Μάρτιο προκειμένου να χαράξει πορεία για τα επιτόκια. Οι μειώσεις στα επιτόκια είναι πιθανές. Στις δόσεις πάλι των στεγαστικών δανείων όχι και τόσο.

Εξηγήσεις στην ΑΑΔΕ θα κληθούν να δώσουν περίπου 12.000 επιχειρήσεις οι οποίες, όχι μόνο δεν ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS, αλλά δεν έκλεισαν ραντεβού με τεχνικό μέχρι και την 1η Απριλίου που έληξε η σχετική προθεσμία.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6 μηνών επέστρεψε τον Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος που καταρτίζει το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών.

Διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στις 108,4 μονάδες, από 104,9 που είχε υποχωρήσει τον Φεβρουάριο.

Στους επιμέρους επιχειρηματικούς δείκτες, καταγράφεται έντονη βελτίωση στη Βιομηχανία και ηπιότερη στις Υπηρεσίες, ενώ σε Κατασκευές και Λιανικό εμπόριο σημειώνεται διόρθωση προσδοκιών.

Παράλληλα όμως, και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύεται και διαμορφώνεται στο επίπεδο του Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους.

Συνολικά, το οικονομικό κλίμα αποδεικνύεται ευμετάβλητο αυτή την περίοδο, αντανακλώντας και το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία είναι σε θετική τροχιά, όμως αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, στο εξωτερικό περιβάλλον αλλά και εσωτερικά, που επηρεάζουν σημαντικά τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Επιφυλάξεις για τους φιλόδοξους στόχους της πράσινης ενεργειακής μετάβασης που θέτουν οι Βρυξέλλες εκφράζουν πλέον χώρες μέλη της ΕΕ προειδοποιώντας για το υψηλό κόστος και τις κοινωνικές επιπτώσεις. Μεταξύ αυτών των χωρών είναι και η Ελλάδα Πηνελόπη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εξηγεί τους λόγους τη στάση της χώρας μας.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article