20.7 C
Athens
29 April - 2024

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πότε θα κόβεται η παροχή – Το μπλόκο στις ρευματοκλοπές

Must read

Σημαντικές αλλαγές για το ηλεκτρικό ρεύμα, έρχονται με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, κάποιος που δεν πληρώνει τους λογαριασμούς του θα μπορεί να παραμείνει στην καθολική υπηρεσία μέχρι τέσσερις μήνες. Μετά θα του κόβεται το ρεύμα, εκτός αν βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς προστασίας.

Το μέτρο αυτό επιβάλλεται με στόχο να αποτρέψει την εκμετάλλευση της καθολικής υπηρεσίας ως μέσο αποφυγής των οικονομικών υποχρεώσεων από στρατηγικούς κακοπληρωτές είτε είναι επιχειρήσεις είτε καταναλωτές.

Υπογραμμίζεται ότι στην καθολική υπηρεσία συμπεριλαμβάνονται νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις με ισχύ παροχής μέχρι 25 KVA, οι οποίες έχουν λάβει καταγγελία για τη σύμβαση ηλεκτροδότησής τους, συνήθως λόγω οφειλών, μέχρι να εξασφαλίσουν νέο προμηθευτή ενέργειας.

Μετά την πάροδο των τεσσάρων μηνών, ο προμηθευτής θα έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του καταναλωτή, υποβάλλοντας στον ΔΕΔΔΗΕ την αναγκαία δήλωση παύσης εκπροσώπησης και απενεργοποίησης του μετρητή.

Επιπλέον, προβλέπεται οικονομική κύρωση στην περίπτωση καθυστέρησης των αναγκαίων ενεργειών.

Νέοι κανόνες

Υπενθυμίζεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Υδάτων και Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) πρότεινε πρόσφατα νέους κανόνες σχετικά με τον ορισμό του «στρατηγικού κακοπληρωτή», τη διακοπή της εφοδιαστικής ροής σε περιπτώσεις υπερήμερων οφειλετών, καθώς και τη μετάβαση των καταναλωτών από έναν πάροχο ενέργειας σε άλλον.

Σύμφωνα με αυτές τις προτάσεις, «στρατηγικός κακοπληρωτής» είναι αυτός που έχει αλλάξει τουλάχιστον δύο παρόχους, αφήνοντας χρέη, μέσα σε μία πενταετία, από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, ενώ ταυτόχρονα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και στον υφιστάμενο (τρίτο) προμηθευτή του.

Ρευματοκλοπές

Όσον αφορά τις ρευματοκλοπές, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις τόσο για τους ίδιους τους δράστες των παραβάσεων, όσο και για όσους τους βοηθούν να πραγματοποιήσουν παράνομες συνδέσεις, όπως για παράδειγμα οι ηλεκτρολόγοι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, σε περίπτωση αλλαγής χρήστη ή καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας για επαγγελματική χρήση, απαιτείται η υποβολή νέας επικαιροποιημένης Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη, με επιβεβαίωση από τον εγκαταστάτη ηλεκτρολόγο ότι δεν υπήρξε παραβίαση της μετρητικής διάταξης προκειμένου να αποτραπεί η καταγραφή μη επίσημης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι νέες διατάξεις εστιάζουν την προσοχή στους ηλεκτρολόγους που εμπλέκονται σε παράνομες πρακτικές. Σύμφωνα με αυτές, σε περίπτωση που ένας ηλεκτρολόγος καταδικαστεί οριστικά για συμμετοχή ή συνεργασία σε ρευματοκλοπή, η άδειά του θα αφαιρείται οριστικά.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article