17.3 C
Athens
2 May - 2024

Νέα έργα πολιτισμού μέσα από την υλοποίηση Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης στην Αττική

Must read

Τους βασικούς άξονες του σχεδιασμού για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του μνημειακού πλούτου της Αττικής, με πόρους από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και ειδικότερα από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ», παρουσίασαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς. Η παρουσίαση έγινε χτες βράδυ στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (ΜΝΕΠ) στο Μοναστηράκι, το πρώτο δημόσιο μουσείο της χώρας για τον νεότερο πολιτισμό, που βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στο οικοδομικό τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Αδριανού-Άρεως-Κλάδου και Βρυσακίου καθώς και στο Τζαμί Τζισδαράκη.

«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στον χώρο του ΜΝΕΠ», που «άνοιξε σχετικά πρόσφατα και εξελίσσεται σε ένα νέο τόποσημο της μητροπολιτικής Αθήνας» δήλωσε η Λ. Μενδώνη για τον χώρο που έγινε η εκδήλωση, «η οποία διοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Αττικής με αντικείμενο έργα και δράσεις μακράς πνοής, συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ και το Περιφερειακό Πρόγραμμα “ΑΤΤΙΚΗ”, που έχουν στόχο να αναδείξουν το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον αλλά και τοπίο της Αττικής ως στρατηγικό αναπτυξιακό πόρο για ολόκληρη τη χώρα». Η επιλογή του χώρου, όπως είπε η υπουργός στον πρόλογό της, έχει «ιδιαίτερο συμβολισμό». Καθώς βρίσκεται «στην καρδιά της αρχαίας Αθήνας, πλάι στα σπουδαιότερα και τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της και ταυτόχρονα σε μια από τις λίγες παραδοσιακές γειτονιές που επιβίωσαν στον πυκνό οικοδομικό ιστό της σύγχρονης πόλης, συγκεντρώνει και συμπυκνώνει την ιστορική διαχρονία της πρωτεύουσας και τη δυναμική συνάντηση των πολυάριθμων εκφάνσεων του αρχαίου και του νεότερου, υλικού και άυλου πολιτισμού, που συνθέτουν το μοναδικό και ιδιαίτερο χαρακτήρα της Αθήνας».

«Η Αττική διαθέτει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά στα πλέον δημοφιλή μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τις μεγάλες πολιτιστικές υποδομές παντός είδους, συγκεντρώνοντας πάνω από το 40% των αντίστοιχων επισκεπτών. Για τους λόγους αυτούς, αφετηρία του Υπουργείου αποτελεί ένα νέο όραμα για τη συνολική αποτελεσματική διαχείριση του φυσικού και πολιτιστικού Αττικού τοπίου ως μείζονος τουριστικού προορισμού και αναπτυξιακού κεφαλαίου με συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους» συνέχισε η Λ. Μενδώνη, κάνοντας λόγο για «προστασία και διαφύλαξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με άξονα τη βιωσιμότητα, την αειφορία, τον εμπλουτισμό, τη βελτίωση της ποιότητας και της ελκυστικότητας υποδομών και υπηρεσιών, την αναδιοργάνωση, την αποκέντρωση, τη διάχυση, τη διασπορά, καθώς και τη στοχευμένη και ισόρροπη ανακατανομή της τουριστικής κίνησης και της επισκεψιμότητας σε όλη την έκταση της Περιφέρειας με σκοπό τον αποκορεσμό και την άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού μέσω της ανάδειξης νέων αποκεντρωμένων πόλων έλξης και της οργανωμένης δικτύωσης των σημείων ενδιαφέροντος».

Η υπουργός αναφέρθηκε και στα σχεδιαζόμενα έργα πολιτισμού στην Περιφέρεια Αττικής με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027 που αφορούν τόσο στον Σύγχρονο Πολιτισμό όσο και στην Πολιτιστική Κληρονομιά και υπηρετούν τους ίδιους κοινούς στόχους. «Εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την εφαρμογή τοπικών εδαφικών/χωρικών στρατηγικών με συστηματικό τρόπο αποτελεί το μοντέλο της Ολοκληρωμένης Χωρικής (ΟΧΕ) ή Εδαφικής (ΟΕΕ) Επένδυσης, που προσφέρει τη δυνατότητα μεγιστοποίησης των δυνατοτήτων μιας ευρύτερης περιοχής με βάση ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, που υλοποιεί αλληλένδετες και αλληλοσυμπληρούμενες δράσεις σε διαφορετικούς τομείς, ενώ συγχρόνως κάνει συντονισμένη και στοχευμένη χρήση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων και της ψηφιακής τεχνολογίας» πρόσθεσε η υπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το μοντέλο της ΟΧΕ στον Τομέα του Πολιτισμού, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της εξαιρετικά γόνιμης και δημιουργικής συνεργασίας που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού με την Περιφέρεια Αττικής.

«Από έναν συνολικό προϋπολογισμό που μπορεί να αγγίξει τα 170 εκατ. ευρώ, στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ευελπιστούμε ότι στο πλαίσιο της ΟΧΕ θα μπορέσουμε, με τη συνεργασία της Περιφέρειας, να αντλήσουμε από το Περιφερειακό Πρόγραμμα “ΑΤΤΙΚΗ” και να αξιοποιήσουμε περί τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να τα διασφαλίσουμε μέσω των λοιπών Τομεακών Προγραμμάτων» επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού.

Τη χρηματοδότηση νέων έργων πολιτισμού μέσα από την υλοποίηση μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στην Αττική, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας η οποία εφαρμόζει αυτή τη στιγμή το εργαλείο των ΟΧΕ στον τομέα του πολιτισμού. «Εκπονούμε έναν ολιστικό σχεδιασμό έργων και δράσεων για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς και ανακοίνωσε ότι από το νέο ΕΣΠΑ, μέσα από το Πρόγραμμα «Αττική» 2021-2027, θα χρηματοδοτηθούν επιμέρους έργα πολιτισμού. Σε αυτά εντάσσονται η αποκατάσταση και διαρρύθμιση διατηρητέου κτηρίου επί της οδού Φιλελλήνων, προϋπολογισμού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, η επαναλειτουργία του Παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης, ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ κ.α.

Ο περιφερειάρχης Αττικής ανέφερε, επίσης, ότι ήδη έχει ξεκινήσει η χρηματοδότηση 22 νέων πολιτιστικών δρώμενων σύγχρονου πολιτισμού, συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, με συμμετοχή ακόμη περισσότερων πολιτιστικών φορέων, όπως το Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης κ.α.

«Έχουμε την τύχη και την ευλογία να ζούμε σ’ έναν τόπο ταυτισμένο με τον πολιτισμό. Στην Αττική συνυπάρχουν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιολογικοί χώροι με διεθνή ακτινοβολία, μουσεία σύγχρονης τέχνης και κέντρα πολιτισμού. Αποτελεί ύψιστο καθήκον μας όχι μόνο η διαφύλαξη αυτών των πολιτιστικών θησαυρών αλλά και η προσπάθεια ανάδειξής τους. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια, έχουμε ως πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο το Πρόγραμμα “Αττική 2021 – 2027”. Έχοντας άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, αξιοποιούμε τους πόρους του ΕΣΠΑ με τον πλέον κατάλληλο και καινοτόμο τρόπο» τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο της νέας Περιφερειακής Αρχής για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Αττικής και για την ενίσχυση του πολιτιστικού προϊόντος της.

Τα έργα που αφορούν στην Πολιτιστική Κληρονομιά προβλέπεται να ενταχθούν σε ΟΧΕ Πολιτισμού που εκπονείται από το ΥΠΠΟ, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς. Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις έχουν συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 170 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 60 και πλέον εκατομμύρια προγραμματίζεται να αντληθούν από το ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 και τα υπόλοιπα από τα Τομεακά Προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027. Επισημαίνεται ότι τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027 προστίθενται σε εκείνα που ήδη έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται από τις υπηρεσίες και τους φορείς του ΥΠΠΟ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα 50 από αυτά, προϋπολογισμού άνω των 240 εκ. ευρώ, επικεντρώνονται στην Περιφέρεια Αττικής, όπως τα έργα αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων της Ακρόπολης, της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού των Αθηνών, της ανάπλασης του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου και του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article