26.9 C
Athens
20 May - 2024

Περίπου 2,8 εκατομμύρια οχήματα στην Ελλάδα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Must read

Περίπου 2,8 εκατομμύρια οχήματα στην Ελλάδα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το 32% των κυκλοφορούντων οχημάτων είναι ανέλεγκτα. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ Ελλάδος, Κωνσταντίνος Βήκας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αυτά τα οχήματα αποτελούν δημόσιο κίνδυνο, δεν είναι ασφαλή και μπορεί να αποτελέσουν αιτία ατυχήματος.

«Ο αριθμός δεν είναι μεγάλος, είναι τεράστιος. Αυτά τα αυτοκίνητα αποτελούν δημόσιο κίνδυνο. Είναι 2,8 εκατομμύρια οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και κυκλοφορούν χωρίς πρόβλημα ανάμεσά μας. Αυτό δείχνει ότι ο θεσμός ΚΤΕΟ πάσχει τα τελευταία 40 χρόνια και η κατάσταση αγγίζει τα όρια της σήψης. Αυτή η κατάσταση θεωρώ ότι πηγάζει από το έλλειμμα εποπτείας που υπάρχει τόσο για τα κυκλοφορούντα οχήματα όσο και για την ορθή λειτουργία των ΚΤΕΟ. Είναι τραγικό να συμβαίνει αυτό όταν ο μέσος όρος των αυτοκινήτων είναι στα 17 έτη. Δηλαδή έχουμε να κάνουμε με παλιά αυτοκίνητα που θα πρέπει να ελέγχονται για να είναι ασφαλή», ανέφερε στο Πρακτορείο fm 104,9 ο κ. Βήκας και συνέχισε αναφερόμενος στον εντοπισμό των οχημάτων που δεν έχουν ελεγχθεί: «Ο μέσος όρος των σοβαρών ελλείψεων είναι γύρω στο 4,5% όταν η υπόλοιπη Ευρώπη κυμαίνεται στο 15%. Από αυτά γίνεται αντιληπτό πως ο θεσμός νοσεί και πλέον χάνει την αξία του. Θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα η ηλεκτρονική διασταύρωση προκειμένου να εντοπίζονται εξ αποστάσεως με πολύ εύκολο τρόπο τα ανέλεγκτα οχήματα. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει η διασταύρωση και το πρόβλημα θα αρχίσει να μπαίνει σε μια σειρά».

Ο κ. Βήκας αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι σήμερα «υπάρχουν 6,5 εκατομμύρια οχήματα εκτός διαδικασίας Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν έχουν κάρτα καυσαερίων το 70% των κυκλοφορούντων οχημάτων. Ωστόσο θα πρέπει να μείνουμε στο γεγονός ότι ελάχιστες είναι οι σημειωμένες παραβάσεις από τα εκατομμύρια δεδομένα που αποστέλλονται, ενώ υπάρχει αδυναμία άσκησης αποτελεσματικής εποπτείας από τις περιφέρειες».

Αναφερόμενος στις δράσεις που θα πρέπει να γίνουν για να αποκατασταθεί ο θεσμός του ΚΤΕΟ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ Ελλάδος, Κωνσταντίνος Βήκας δήλωσε πως: «πρέπει να υπάρχει άμεση εφαρμογή εποπτείας του ανέλεγκτου στόλου. Το μητρώο οχημάτων έχει ολοκληρωθεί και η πληροφορία είναι γνωστή στην πλατφόρμα του gov.gr. Έτσι απομένει η έναρξη ενημέρωσης των αμελών οδηγών και η επιβολή κυρώσεων. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει ψηφιοποίηση της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων και να ενταχθεί και αυτή στη διαδικασία ηλεκτρονικής διασταύρωσης όπως με τον έλεγχο ΚΤΕΟ. Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει εποπτεία των ΚΤΕΟ, με την σύσταση ενός φορέα εποπτείας».

Τέλος, ο κ. Βήκας επισήμανε πως: «πρέπει άμεσα οι οδηγοί εν όψει των προστίμων να κλείσουν έγκαιρα το ραντεβού τους στα ΚΤΕΟ. Θα πρέπει να θυμούνται ότι ένα αυτοσυντηρημένο όχημα είναι πιο οικονομικό, ενώ εάν αφήσουν μια βλάβη, αυτή θα γίνει μεγαλύτερη και για την διορθώσουν θα πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα».

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article