15.2 C
Athens
26 April - 2024

Υπό εξαφάνιση ένα στα πέντε είδη φυτών

Must read

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη χλωρίδα και κατ’ επέκταση για την αλυσίδα τροφίμων κρούει έκθεση των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Κιου του Λονδίνου, σύμφωνα με την οποία ένα στα πέντε είδη φυτών του κόσμου απειλείται με εξαφάνιση.

Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει επίσης ότι 2.000 νέα είδη φυτών ανακαλύπτονται κάθε χρόνο.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι υπάρχουν σήμερα περίπου 390.000 είδη γνωστών φυτών, εκ των οποίων οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο περίπου 30.000, κυρίως για ιατρικές εφαρμογές.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι πάνω από 5.000 είδη φυτών έχουν ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας προέλευσής τους και εξαπλώνονται προκαλώντας ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.

Τα περισσότερα από τα είδη φυτών που απειλούνται με εξαφάνιση, βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της απώλειας των ενδιαιτημάτων τους.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές εκτιμούν πως το 31% της απειλής προέρχεται από την καταστροφή φυσικών βιοτόπων για λόγους γεωργίας, ενώ ένα άλλο 21% από τη βιομηχανία ξυλείας, και ένα 13% από την πολεοδομία, την κατασκευή κτιρίων ή άλλων έργων υποδομής.

Αξίζει να σημειωθεί πως προς το παρόν η κλιματική αλλαγή εκτιμάται ότι αποτελεί μικρότερο παράγοντα κινδύνου και θεωρείται υπεύθυνη μόνο για περίπου το 4% της απειλής.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article