21.8 C
Athens
21 September - 2024

Την ανάπτυξη του Turkish Stream έως τα σύνορα με την Ελλάδα συζητούν Μόσχα – Άγκυρα

Must read

Ρωσία και Τουρκία συζητούν τη μεταφορά φυσικού αερίου από το ρωσικό έδαφος στα τουρκικά σύνορα με την Ελλάδα,  όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik.

Νωρίτερα σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να αρχίσει διαπραγματεύσεις τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο με τους εταίρους της στο έργο Ποσειδών, για την μεταφορά φυσικού αερίου διαμέσου του αγωγού Turkish Stream.

Η διασύνδεση Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας είναι ένα έργο που αναμένεται να αποτελέσει το τελευταίο τμήμα του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου Αερίου. Ο νότιος διάδρομος αναμένεται ότι θα έχει μήκος 3.200 χιλιομέτρων και πλέον και θα επιτρέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στη Γεωργία, στην Τουρκία, και μέσω Ελλάδας και Αλβανίας, στη νότια Ιταλία.

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα εξετάζει ενδεχόμενη προσφορά της Ρωσίας για σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, μια κρατική σύμβαση ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως μετέδωσε σήμερα τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε ακυρώσει πριν από περίπου έναν χρόνο τη σύμβαση ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε ανατεθεί το 2013 στην Κίνα κατόπιν ενός δημόσιου διαγωνισμού για την αγορά πυραύλων εδάφους-αέρος. Τότε οι τουρκικές αρχές είχαν επικαλεστεί τους δισταγμούς της Κίνας να συναινέσει στη μεταφορά της κινεζικής τεχνολογίας στην Τουρκία, παρότι η προσφορά που υπέβαλε ήταν η πιο συμφέρουσα.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι έτοιμη να εξετάσει μια ενδεχόμενη προσφορά της Ρωσίας για την κατασκευή ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας με μεγάλο δραστικό βεληνεκές, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ερωτηθέντες σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, τούρκοι αξιωματούχοι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να σχολιάσουν την πληροφορία αυτή.

Αν η πληροφορία επιβεβαιωθεί θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω βελτίωση της διμερούς σχέσης μετά τη σοβαρή κρίση που προκάλεσε η κατάρριψη από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία ενός ρωσικού βομβαρδιστικού που πετούσε κοντά στα συροτουρκικά σύνορα τον Νοέμβριο του 2015.

Η απόφαση της Τουρκίας να αναθέσει το 2013 σε μια κινεζική κρατική εταιρεία τη δημόσια σύμβαση αυτή είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από μέρους των συμμάχων της στο NATO, που είχαν επισημάνει την ασυμβατότητα του κινεζικού υλικού με τα δικά τους συστήματα αεράμυνας.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article