20.9 C
Athens
23 April - 2024

Μέχρι και 40 μέρες περισσότερο θα κρατάει το καλοκαίρι

Must read

Η κλιματική αλλαγή φέρνει μέχρι και 40 μέρες περισσότερο καλοκαίρι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιστημόνων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των θερμών ημερών (ανά χρόνο) αναμένεται να αυξηθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι και κατά 40 μέρες έως το 2100.  

Οι ερευνητές, Δρ. Δήμητρα Φουντά και Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος, προβλέπουν επίσης ότι οι ημέρες με δυσφορία θα αυξηθούν, ιδιαίτερα στη Δυτική Ελλάδα. Ανάλογη θα είναι και η αύξηση των ημερών με απαιτήσεις ενέργειας για ψύξη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους η περίοδος ξηρασίας αναμένεται να επιμηκυνθεί κατά ένα μήνα, με ανάλογες αυξήσεις στον αριθμό των ημερών με αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς. Παράλληλα, θα υπάρξει μείωση περίπου κατά 30% της χειμερινής βροχόπτωσης.

Όπως επισήμανε η Δ. Φούντα, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μεταβολή της θερμοκρασίας στη χώρα μας ακολουθεί ποιοτικά την πορεία της θερμοκρασίας του Βορείου Ημισφαιρίου, με θερμότερες και ψυχρότερες περιόδους, ενώ βρίσκεται σε συνεχή άνοδο από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.  

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article