18.3 C
Athens
24 April - 2024

Μόνο στο newpost: Η αστροφυσικός Φ. Μεταλληνού αποκαλύπτει γιατί το 2017 θα καθυστερήσει 1 δευτερόλεπτο!

Must read

Διαβάστε γιατί θα προστεθεί ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο στο παγκόσμιο ρολόι. Στο newpost μιλά αποκλειστικά η αστροφυσικός κ. Φ. Μεταλληνού και απλά μας εξηγεί το πώς και το γιατί.

 Το 2017 θα καθυστερήσει ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο! Εκεί που λέμε όλοι «άντε να φύγεις να χαρείς» αυτό θα κάνει και ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο να παραχωρήσει τη θέση του στο άγνωστο πλην ελπιδοφόρο 2017. Ο λόγος επιστημονικά είναι ίσως λίγο δυσνόητος αλλά με την βοήθεια της αστροφυσικού κ. Φιόρη – Αναστασίας Μεταλληνού, από το Αστεροσκοπείο Αθηνών, θα το καταλάβουμε….

«Στην ουσία δεν θα καταλάβει κανείς τίποτα» μας λέει η κ. Φ. Μεταλληνού, «αφού πρόκειται για διόρθωση των παγκοσμίων ρολογιών κατά 1 δευτερόλεπτο! Αλλά ας πούμε μερικά όσα πιο απλά πράγματα γίνεται. Από μεσημέρι σε μεσημέρι οι αστροφυσικοί και τα αστεροσκοπεία όλου του κόσμου βγάζουν την μέση ηλικιακή μέρα που την  ορίσαμε να είναι 24 ώρες δηλαδή 86.400 δευτερόλεπτα. Στην ουσία, επειδή υπάρχουν διάφορες δυνάμεις που επιδρούν στο να μείνει ακριβής η ώρα καθώς η γη γυρίζει γύρω από τον εαυτό της, να σκεφτείτε ότι από το 1972 έχει αλλάξει η ηλιακή ώρα 2 χιλιοστά του δευτερολέπτου!…

Στη σημερινή εποχή η ώρα δεν μετριέται με τηλεσκόπια αλλά με πολύ πιο σύγχρονες μεθόδους όπως είναι τα ατομικά ρολόγια. Το πρώτο ατομικό ρολόι» μας λέει, η κ. Φ. Μεταλληνού φτιάχτηκε το 1955 στην Αγγλία, και τουλάχιστον 200 ρολόγια στα εργαστήρια όλης της γης μετράνε την ακρίβεια της ώρας με ακρίβεια δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου!

Συνήθως τα ρολόγια μέσα σε έναν αιώνα χάνουν 1,7 του δευτερολέπτου. Στην ερώτησή μας που θα επηρεάσει αυτή η αλλαγή στο δευτερόλεπτο και αν εμεις θα καταλάβουμε κάτι είναι κατηγορηματική!

«Δεν πρόκειται να πάρει κανείς χαμπάρι , απολύτως τίποτα. Ολη αυτή η διόρθωση γίνεται για τα τεχνολογικά συστήματα, για διαστημικά θέματα, για παγκόσμια GPS κλπ.»

Στις 31 του μηνός λοιπόν το βράδυ εκεί που θα είμαστε με το 5, 4, 3, 2 τσακ θα προστεθεί ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο. Οι προηγούμενες διορθώσεις έγιναν το 1998, το 2005, το 2008 και το 2016.

Η εντελώς επιστημονική άποψη της διόρθωσης της ώρας

Η μικρή παράταση είναι απαραίτητη προκειμένου να συγχρονιστούν τα ατομικά ρολόγια με τον λεγόμενο αστρονομικό χρόνο, ο οποίος εξαρτάται από τη μεταβαλλόμενη ταχύτητα με την οποία περιστρέφεται ο πλανήτης.

Όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής της Γης στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού, ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο θα προστεθεί στη στάνταρτ διεθνή ώρα στις 11.59 το βράδυ στις 31 Δεκεμβρίου

Η προσθήκη θα διορθώσει την απόκλιση που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στην αστρονομική ώρα, η οποία υπολογίζεται με βάση την περιστροφή της Γης, και το λεγόμενο «Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο» (UTC), ένα στάνταρτ που βασίζεται σε μετρήσεις από ατομικά ρολόγια σε όλο τον κόσμο.

Όπως εξηγεί η NASA, ο χρόνος που χρειάζεται η Γη για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιστροφή μετράται με μια τεχνική συμβολομετρίας που ονομάζεται VLBI (Very Long Baseline Interferometry).

H τεχνική βασίζεται σε επίγειους σταθμούς που παρακολουθούν μακρινά αστρονομικά αντικείμενα που ονομάζονται κβάζαρ. Λόγω της τεράστιας απόστασής τους από τη Γη, τα κβάζαρ είναι ουσιαστικά ακίνητα στον ουρανό και λειτουργούν ως σημεία αναφοράς για την παρακολούθηση της περιστροφής του πλανήτη.

Οι επίγειοι σταθμοί είναι διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο, οπότε το φως ενός οποιουδήποτε κβάζαρ φτάνει ταχύτερα σε ορισμένους σταθμούς από ό,τι σε άλλους. Αυτές οι μικρές διαφορές στον χρόνο άφιξης επιτρέπουν τον ακριβή υπολογισμό της ταχύτητας περιστροφής και του προσανατολισμού της Γης στο Διάστημα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article