16.8 C
Athens
19 March - 2024

Τρία εντυπωσιακά φαινόμενα σε ένα: Ολική έκλειψη, πανσέληνος και ο κομήτης Χόντα

Must read

Τρία εντυπωσιακά φαινόμενα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε διάστημα λίγων ωρών οι κάτοικοι της Γης, καθώς, σε μία μοναδική συγκυρία, ο ουρανός θα φωτιστεί από τον κομήτη Honda που θα γίνει ορατός την Παρασκευή, ενώ θα ακολουθήσει η ολική έκλειψη της Σελήνης και η «χιονισμένη» πανσέληνος του Φεβρουαρίου.

Η έκλειψη θα είναι ορατή και από τη χώρα μας, πράγμα που θα καταστήσει το θέαμα πρόσφορο τόσο για παρατήρηση όσο και για φωτογράφιση.

Συγκεκριμένα, οι παρατηρητές θα δουν αρχικά ένα σκοτείνιασμα του φεγγαριού, που θα γίνεται πιο έντονο όσο περνάει η ώρα. Η έκλειψη της παρασκιάς, που θα διαρκέσει συνολικά περίπου τέσσερις ώρες και 20 λεπτά, θα αρχίσει στις 00:34 ώρα Ελλάδας, θα κορυφωθεί στις 02:43 και θα λήξει στις 04:53.

Οι εκλείψεις της παρασκιάς είναι λιγότερο θεαματικές από τις κανονικές εκλείψεις της Σελήνης από τη σκιά της Γης και συχνά περνάνε απαρατήρητες από τους ανυποψίαστους παρατηρητές, καθώς το σκοτείνιασμα του φεγγαριού είναι μερικό και όχι ολικό.

Πάντως, η συγκεκριμένη έκλειψη παρασκιάς αναμένεται να είναι αρκετά έντονη, καθώς το φεγγάρι θα εισχωρήσει πολύ μέσα στην παρασκιά και θα περάσει “ξυστά” από τη σκιά της Γης, πράγμα που θα κάνει το φαινόμενο πιο αισθητό από άλλες εκλείψεις παρασκιάς στο παρελθόν. Το σκοτείνιασμα θα συμβεί στο βόρειο (άνω) μέρος της Σελήνης.

Εξάλλου, στις 02:33 ώρα Ελλάδας του Σαββάτου θα υπάρχει πανσέληνος, ενώ το ίδιο βράδυ θα περάσει στην κοντινότερη απόστασή του από τη Γη και ο ασυνήθιστος πράσινου χρώματος κομήτης 45Ρ/Χόντα, ο οποίος θα είναι ορατός με κιάλια ή μικρά τηλεσκόπια.

Δηλαδή, κατά κάποιο τρόπο, τρία σε ένα: πανσέληνος, σεληνιακή έκλειψη παρασκιάς και κομήτης!

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article