35.1 C
Athens
18 July - 2024

Θύελλα αντιδράσεων κατά του Τραμπ για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα

Must read

Σφοδρές αντιδράσεις και έντονη κριτική έχει προκαλέσει η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Στην ανακοίνωσή του ο Τραμπ δεσμεύθηκε ότι θα επιδιώξει μια καλύτερη συμφωνία, καθώς αυτή του Παρισιού είναι υπερβολικά δαπανηρή για τις ΗΠΑ, ενώ «η Κίνα θα μπορούσε να αυξάνει τις εκπομπές ρύπων μέχρι το 2030», όπως είπε.

Μέρκελ: Δεν κάνουμε πίσω

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα παραμείνει δεσμευμένη από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως η συμφωνία είναι ένας «ακρογωνιαίος λίθος» στις προσπάθειες για να προστατεύσουμε «τη Δημιουργία μας».

Σε σύντομη δήλωσή της στο γερμανικό κοινοβούλιο, η Μέρκελ δήλωσε πως δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω στον δρόμο που άνοιξε το 1997 με το πρωτόκολο του Κιότο για το κλίμα και συνεχίσθηκε με την «ιστορική» συμφωνία του Παρισιού το 2015.

«Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αποσυρθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα είναι πολύ λυπηρή και είμαι πολύ συγκρατημένη όταν το λέω αυτό», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία χρειάζεται για να προστατευθεί το περιβάλλον.

«Σε όλους όσοι θεωρούν σημαντικό το μέλλον του πλανήτη μας, λέω ας συνεχίσουμε σ’ αυτόν τον δρόμο ώστε να επιτύχουμε για τη Μητέρα Γη μας», πρόσθεσε χειροκροτούμενη από βουλευτές.

Ρωσία: Η Συμφωνία του Παρισιού δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τις ΗΠΑ

Η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη την απόσυρσή τους, δήλωσε ο Αντρέι Μπελούσοφ, σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ η Συμφωνία του Παρισιού θα είναι μη εφαρμόσιμη, διότι οι ΗΠΑ είναι μια από τις πιο ρυπογόνες χώρες», επεσήμανε ο Μπελούσοφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα, η οποία δεν έχει επικυρώσει ακόμη τη Συμφωνία, εξετάζει και αναλύει την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Από όσο μπορώ να κρίνω η απόσυρση (των ΗΠΑ) είναι σχετική διότι λέγεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναζητεί μια πιο δίκαιη λύση στα προβλήματα αυτά», τόνισε ο Μπελούσοφ.
Πάντως ο αναπληρωτής πρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Μόσχα δεν θα αλλάξει την απόφασή της να ενταχθεί στη Συμφωνία παρά την απόσυρση των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Η Liberation κατακεραυνώνει τον Τραμπ

Πρωτοσέλιδο στη γαλλική Liberation έγινε η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

Με τίτλο «Goodbye America» δηλαδή «Αντίο Αμερική» η Liberation σχολιάζει δηκτικά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου.

Ο τίτλος απλώνεται σε ένα μαύρο φόντο με εφέ που παραπέμπει σε κηλίδα πετρελαίου που «καταπίνει» τη λέξη Αμερική.

Η γαλλική εφημερίδα μιλά καθαρά για ένα ιστορικό λάθος και σχολιάζει πως «Η έξοδος απ’ τη συμφωνία είναι μια νίκη για το πιο άγριο λόμπι της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων».

Τ. Μέι: “Απογοητευμένη” από την απόφαση

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι “απογοητεύθηκε” από την απόφασή του να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά από μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο χθες.

“Η πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση και τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο στη Συμφωνία του Παρισιού, όπως εξήγησε πρόσφατα στη συνάντηση της Ομάδας των Επτά (G7)”, έγραφε η δήλωση της κυβέρνησης.

Μακρόν: Η απόφαση του Τραμπ θα ζημιώσει τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισιού χθες και δήλωσε ότι η απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπνα αποσυρθεί από τη συμφωνία θα αποβεί ζημιογόνος για τα αμερικανικά συμφέροντα και τους Αμερικανούς.

Ο Μακρόν, σε τηλεοπτικό διάγγελμα στα γαλλικά και αγγλικά, είπε ότι ο Τραμπ είχε “διαπράξει ένα λάθος ως προς τα συμφέροντα της χώρας του, των πολιτών του, και ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη μας”.

“Σας διαβεβαιώνω απόψε ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε μία λιγότερο φιλόδοξη συμφωνία. Αυτό αποκλείεται”, είπε ο Μακρόν, ο οποίος κέρδισε την προεδρία στις αρχές Μαΐου.

“Μην απατάσθε όσον αφορά το κλίμα – δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B) γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης (planet B)”, είπε.

Καναδάς: Απογοήτευση για την απόφαση των ΗΠΑ

Ο Καναδάς είναι “βαθιά απογοητευμένος” από την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα, θα συνεχίσει ωστόσο να επιδιώκει την υιοθέτηση μέτρων καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είπε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Κάθριν Μακ Κένα.

“Ο Καναδάς είναι βαθιά απογοητευμένος από τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί καλή συμφωνία για τον Καναδά και καλή συμφωνία για τον κόσμο”, είπε η υπουργός σε δημοσιογράφους, “Καμία χώρα δεν μπορεί να σταματήσει τη δράση για την κλιματική αλλαγή”.

Ιαπωνία: “Λυπηρή” η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία

Η Ιαπωνία δήλωσε ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το κλίμα που υπογράφηκε στο Παρίσι το 2015 ήταν “λυπηρή” και ότι η αλλαγή κλίματος απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

“Η Ιαπωνία πιστεύει ότι η ηγεσία των ανεπτυγμένων χωρών είναι εξαιρετικής σημασίας (σε θέματα κλίματος), και η σταθερή εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού είναι κρίσιμη υπό αυτή τη σκοπιά”, είπε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα είπε σε συνέντευξη τύπου ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει να καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Απογοήτευση στον ΟΗΕ

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού, συμφωνία-σταθμό για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη που υπέγραψαν 195 χώρες το 2015, αποτελεί “μεγάλη απογοήτευση στις παγκόσμιες προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προωθηθεί η παγκόσμια ασφάλεια”, είπε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων ΕθνώνΣτεφάν Ντεζάρικ.

Μάλιστα ο Ντεζάρικ επισήμανε πως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες: “παραμένει βέβαιος ότι οι πόλεις, οι πολιτείες, και οι επιχειρήσεις εντός των Ηνωμένων Πολιτειών – μαζί με άλλες χώρες – θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν οραματικότητα και ηγεσία, εργαζόμενοι για την χαμηλού-άνθρακα, ευέλικτη οικονομική ανάπτυξη που θα δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας και αγορές για την ευημερία του 21ο αιώνα”.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article