20 C
Athens
18 April - 2024

Παναγιωτάκης: Υπερβολικές οι εκτιμήσεις για το ύψος της ζημιάς στο ορυχείο Αμυνταίου

Must read

Στην τεράστια κατολίσθηση που σημειώθηκε στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας.

Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε πως δεν μπορεί να γίνει πλήρης αποτίμηση της ζημιάς. «Θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι θα πρέπει να δούμε πόσος εξοπλισμός, από αυτόν που έχει καταπλακωθεί, θα διασωθεί. Αυτό θα διαπιστωθεί στους επόμενους δύο μήνες. Πάντως, ένα σημαντικό μέρος θα διασωθεί, όπως και ένα σημαντικό μέρος δε θα διασωθεί. Επίσης, μετά από αρκετό διάστημα και αφού απομακρυνθούν τα χώματα θα φανεί πόσο μέρος του εναπομείναντος κοιτάσματος θα είναι απολήψιμο. Υπενθυμίζω ότι ήταν περίπου 30 εκατ. τόνοι το κοίτασμα, που είχε απομείνει στο ορυχείο Αμυνταίου. Ένα μεγάλο μέρος κατέρρευσε μαζί με τα άγονα και επομένως έχει ανακατευθεί. Δε γνωρίζουμε πόσο από αυτό το μέρος που έχει αποκολληθεί και καταρρεύσει θα είναι απολήψιμο». 

«Εκείνο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι υπάρχει ένα κοίτασμα περίπου 4,5 εκατ. τόνοι, το οποίο θα μπορούμε να το παίρνουμε μετά από λίγους μήνες και κυρίως τη χειμερινή περίοδο, εφόσον είναι η κρίσιμη περίοδος που λειτουργούν οι μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου αλλά και για λόγους ενεργειακού προγραμματισμού, διότι όπως γνωρίζετε έχουν τεθεί σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας, 17.000 ώρες. Οπότε τις μονάδες αυτές δεν τις λειτουργούμε το καλοκαίρι ή τις περιόδους που δεν υπάρχει ανάγκη και το συνδυάζουμε βέβαια και με την τηλεθέρμανση της πόλης του Αμυνταίου. Δε θα υπάρξει, λοιπόν τέτοιο πρόβλημα», σημείωσε.

Σε άλλο σημείο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ επεσήμανε ότι «τα νούμερα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι τουλάχιστον υπερβολικά. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η ζημιά δεν είναι μικρή. Είναι μεγάλη. Είναι σημαντική ζημιά. Θα κάνω μια πρώτη ανακοίνωση με βάση τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, αλλά οι πλήρεις εκτιμήσεις θα προκύψουν μετά από εξέταση του φαινομένου από επιστημονική επιτροπή, μετά από 15 περίπου ημέρες. Ήδη σήμερα συστήνεται αυτή η επιτροπή, από καθηγητές και εξωυπηρεσιακούς παράγοντες. Παράλληλα, κάνει την εκτίμησή της η Επιθεώρηση Μεταλλείων και όπως ανακοίνωσε και ο Υπουργός θα γίνει και εκτίμηση του θέματος από επιτροπή της Πολιτείας».

«Φαίνεται, ότι εκτός από ένα γνωστό ρήγμα, που διαπερνούσε ένα μέρος του ορυχείου και κατέληγε στο παρακείμενο χωριό, ενεργοποιήθηκε και ένα άλλο ρήγμα, το οποίο δεν είχε δώσει καθόλου τέτοια σήματα. Το πρώτο ρήγμα το παρακολουθούσαμε και μάλιστα είχε αρχίσει πλέον να δείχνει ότι θα υπάρξει κατολίσθηση, η οποία αν περιοριζόταν σε αυτό, θα ήταν πολύ περιορισμένη. Οι εργασίες του ορυχείου είχαν σταματήσει, προφανώς για λόγους ασφάλειας του προσωπικού. Ο εξοπλισμός είχε απομακρυνθεί, ο οποίος ήταν δυνατόν να απομακρυνθεί. Αντιλαμβάνεσθε ότι για να απομακρυνθεί ένας εκσκαφέας χιλιάδων τόνων πρέπει να ξεμονταριστεί και να μονταριστεί σε άλλο σημείο, διότι αυτός ο εξοπλισμός δεν είναι κινούμενος. Έγινε πραγματική σοβαρή δουλειά από τους εκεί τεχνικούς μας και το προσωπικό. Απομακρύνθηκαν σε σημεία, που είχαν θεωρηθεί ασφαλή, εκ των οποίων κάποια επαληθεύτηκαν, αλλά κάποια σημεία, που οφείλονταν στην ενεργοποίηση του δεύτερου ρήγματος, αποδείχθηκαν μη ασφαλή, με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν με χώματα, μετατοπίζοντας τον εξοπλισμό κατά 100 και πλέον μέτρα», είπε ο κ. Παναγιωτάκης και πρόσθεσε:

«Σε ότι αφορά στο χωριό, θέλω να διευκρινιστούν δυο πράγματα. Υπήρχε, όπως και ένα άλλο χωριό, την Ακρινή, ένας νόμος από το 2011, που έλεγε ότι εντός δεκαετίας θα γίνει μετεγκατάσταση του χωριού. Το εντός δεκαετίας σημαίνει ότι δεν υπήρχε κίνδυνος αλλά υπήρχε όχληση και μάλιστα έτσι είχε τεθεί. Αυτή ήταν και η δική μας αντίληψη». 

«Η ΔΕΗ σε αυτές τις περιπτώσεις επωμίζεται το 50% της σχετικής δαπάνης και φυσικά θα την επωμισθεί. Επίσης, ανακοινώσαμε στους κατοίκους ότι για οποιεσδήποτε ταλαιπωρίες υποστούν αυτό το διάστημα και φυσικά αυτή την προληπτική απομάκρυνσή τους από το χωριό τις δαπάνες θα αναλάβει η Επιχείρηση. Μένουν σε ξενοδοχεία σε παρακείμενες περιοχές. Θέλω να τονίσω ότι δεν είναι όλες οι κατοικίες ακατοίκητες. Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό, όπως και ο σεισμός έχει τους μετασεισμούς, έχει δευτερογενείς δραστηριότητες. Μικρά κομμάτια αποκολλώνται από του χείλος του γκρεμού, που έχει δημιουργηθεί, μέχρις ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Αυτό θα διαρκέσει δυο-τρεις ημέρες. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών ανθρώπων μας εκεί. Μέχρι τότε, λοιπόν μπορεί να υπάρξουν και κάποιες δονήσεις. Εν πάση περιπτώσει, μέχρι να σταθεροποιηθεί το φαινόμενο, θα υπάρχει αυτή η ταλαιπωρία των ανθρώπων και για προληπτικούς λόγους απομακρύνονται από τα σπίτια τους τουλάχιστον το βράδυ. Έχουν διάφορες δραστηριότητες του χωριού, που σε συνεργασία με τη διεύθυνση του ορυχείου θα τις αντιμετωπίζουμε. Όμως, σε συνεννόηση με τη διεύθυνση του ορυχείου θα πηγαίνει. Δεν υπάρχει κίνδυνος, αλλά είναι ένα γενικό μέτρο ασφάλειας», ανέφερε ακόμα.

Νωρίτερα, ο κ. Παναγιωτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι «η οικονομική επίπτωση στη ΔΕΗ χωρίζεται σε βραχυπρόθεσμη και σε μακροπρόθεσμη. Η βραχυπρόθεσμη έχει να κάνει με την αξία του εξοπλισμού, ο οποίος θα αποδειχθεί στο τέλος ότι καταστράφηκε, διότι ένα μέρος του μπορεί να επισκευαστεί. Αυτό θα αποδεχθεί μετά από ένα διάστημα ολίγων εβδομάδων όταν θα είναι δυνατή η επανάληψη εργασιών στα σημεία στα οποία υπήρξε κατολίσθηση. Και πιστεύουμε ότι θα διασωθεί ένα μεγάλο μέρος του εξοπλισμού. Αυτός ο εξοπλισμός ναι μεν έχει αποσβεστεί, προφανώς όμως έχει αξία, γιατί μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο διάστημα ακόμη. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να πάρουμε καινούργιο εξοπλισμό διότι θα μεταφέρουμε εξοπλισμό από άλλα ορυχεία, όταν χρειαστεί να επαναλάβουμε τις εργασίες». 

Όσον αφορά το προσωπικό, είπε: «Υπηρετούν στο Αμύνταιο περίπου 600 άτομα. Μεγάλο μέρος από αυτό το προσωπικό θα πάει σε άλλα ορυχεία ανάλογα με τις ανάγκες. Εχουμε ανάγκες και εκεί. Μέχρι να αποκατασταθούν οι πρώτες βλάβες για επεκταθεί το ορυχείο, σε όποιο βαθμό μπορέσουμε να επεκτείνουμε τη λειτουργία του, οπότε και θα επαναφέρουμε το προσωπικό». 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article