12.5 C
Athens
7 December - 2024

Τα φώτα σβήνουν το Σάββατο για την «Ώρα της Γης»

Must read

Από το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ έως τις πυραμίδες της Αιγύπτου, εμβληματικά μνημεία θα βυθιστούν στο σκοτάδι το Σάββατο κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης “Ώρας της Γης” με στόχο την κινητοποίηση κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά και γενικότερα την προστασία της φύσης -στόχος που προστέθηκε φέτος διοργάνωση.

Η πρωτοβουλία “Earth Hour” που άρχισε το 2007 με μόνο μια εκδήλωση στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, οργανώνεται πλέον στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη με στόχο να ευαισθητοποιήσει για τους κινδύνους της απορρύθμισης του κλίματος, πόσο μάλλον που η τελευταία τριετία ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Στις 20.30 τοπική ώρα πολλά κτίρια και μνημεία θα βυθιστούν στο σκοτάδι επί μια ώρα, από την Ακρόπολη, τον Πύργο του ‘Αιφελ έως την Όπερα του Σίδνεϊ, το Μπιγκ Μπεν, το Κρεμλίνο, τους ουρανοξύστες του Χονγκ Κονγκ, τον ουρανοξύστη Μπουρτζ Χαλίφα του Ντουμπάι, τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου, τους καταρράκτες του Νιαγάρα, το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή στο Ρίο.

Ωστόσο, φέτος οι διοργανωτές θέλουν πέρα από τη δράση κατά της υπερθέρμανσης, να καλέσουν σε δράση υπέρ της προστασίας της φύσης γενικά, λίγο πριν αρχίσει στην Κολομβία η σύνοδοςτης Διακυβερνητικής Πλατφόρμας για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES).

“Η βιοποικιλότητα και η κλιματική αλλαγή είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος” εξηγεί ο Μάρκο Λαμπερτίνι, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) που συντονίζει τη διοργάνωση. “Η κλιματική αλλαγή δεν είναι παρά μια συνιστώσα της ευρύτερης οικολογικής κρίσης. Θέλουμε μέσω της κλιματικής αλλαγής να επιστήσουμε την προσοχή σε μια διάσταση εξίσου επικίνδυνη του δικού μας μοντέλου ανάπτυξης, που είναι η καταστροφή της φύσης. Πρέπει να ανησυχούμε απέναντι στην καταστροφή των οικοσυστημάτων και στην εξαφάνιση των ζώων”.

“Μόλις καταστραφεί το φυσικό κεφάλαιο, η ζωή στη Γη όπως την ξέρουμε, δεν θα είναι εφικτή. Είναι συνεπώς επιτακτική ανάγκη να λάβουμε μέτρα σήμερα και κάθε μέρα, για τη διάσωση της βιοποικιλότητας”, δήλωσε η Κριστιάνα Πάσκα Πάλμερ, γενική γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιολογική Ποικιλότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, το WWF καλεί τους ενδιαφερόμενους να ανταλλάξουν απόψεις για το τι σημαίνει για αυτούς η φύση στην ειδική ιστοσελίδα connect2earth.org.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article