22.8 C
Athens
25 April - 2024

Μέτρα για τα πλαστικά μίας χρήσης και τα οργανικά απορρίμματα σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος

Must read

Η κυβέρνηση έχει ήδη καταρτίσει εθνική στρατηγική για την κυκλική οικονομία με την οποία θα περιοριστεί μεταξύ άλλων η χρήση πλαστικών μίας χρήσης, δήλωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

Μετά την πλαστική σακούλα, η οποία πλέον χρεώνεται στα καταστήματα, στο στόχαστρο της ΕΕ μπαίνουν πλαστικά ποτήρια και καλαμάκια, για τα οποία η Κομισιόν προωθεί μέτρα περιορισμού.

«Ξεκινήσαμε με το μέτρο για την πλαστική σακούλα και έπεται η εισαγωγή κριτηρίων οικολογικού σχεδιασμού στη διαχείριση προϊόντων, όπως το να μην υπάρχουν πολλαπλά είδη πλαστικού σε μία συσκευασία, για να διευκολύνεται η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, να μην προωθούμε προϊόντα μίας χρήσης που ρυπαίνουν το περιβάλλον με επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την υγεία, αλλά και στο τουριστικό προϊόν της χώρας» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός. στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

«Eδώ και έναν χρόνο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής έχει εγκρίνει την προετοιμασία ειδικής δημόσιας πολιτικής για την κυκλική οικονομία. Πρόσφατα συγκροτήθηκε διυπουργικό όργανο, λειτουργεί τεχνική διυπουργική γραμματεία και υπάρχει ήδη ελληνική στρατηγική για την κυκλική οικονομία» είπε.

Υποστήριξε μάλιστα πως «είμαστε από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ που έχουμε στρατηγική για την κυκλική οικονομία, έχουμε εισάγει εργαλεία όπως το “πληρώνω όσο πετάω” για τους δήμους, τη σύνδεση με τα τέλη καθαριότητας και το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων.

»Ταυτόχρονα έχουμε ξεκινήσει την ίδια συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών και με τους Έλληνες παραγωγούς. Θέλουμε ο οικολογικός σχεδιασμός να επηρεάζει τα τέλη ανακύκλωσης και τα τέλη διαχείρισης κάθε υλικού. Ανάλογα με την επαναχρησιμοποίηση και επιστροφή υλικού στην παραγωγή, θα έχουμε χαμηλότερο κόστος διαχείρισης και παραγωγής για κάποια προϊόντα. Θέλουμε να επιδοτήσουμε την επαναχρησιμοποίηση και να αποθαρρύνουμε τα “μίας χρήσης” προϊόντα που διατίθενται ελεύθερα».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε ότι «το 2018 θα νομοθετηθεί η υποχρέωση ξεχωριστής συλλογής οργανικών απορριμμάτων στις πόλεις.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα οργανικά απορρίμματα συλλέγονται ξεχωριστά και χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κομπόστ για ανθοκομική και γεωργική χρήση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article