21.5 C
Athens
26 April - 2024

Γνωρίζοντας τις δασικές πυρκαγιές

Must read

Δασικές πυρκαγιές

Ανεξέλεγκτες και τροφοδοτούμενες από τον καιρό, τον αέρα και την ξηρή βλάστηση, οι δασικές πυρκαγιές μπορούν να κάψουν μέσα σε ελάχιστα λεπτά τεράστιες εκτάσεις γης καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά τους: δέντρα, θάμνους, σπίτια, ζώα και ανθρώπους.

Πώς δημιουργούνται

Το «τρίγωνο της φωτιάς», το οποίο καλούνται οι πυροσβέστες να αντιμετωπίσουν, είναι: οξυγόνο, θερμότητα, καύσιμη ύλη. Ο αέρας τροφοδοτεί τη φωτιά με οξυγόνο. Καύσιμη ύλη θεωρείται κάθε εύφλεκτο υλικό, όπως δέντρα, γρασίδι, θάμνοι, ακόμα και σπίτια. Όσο πιο μεγάλη είναι η ποσότητα της καύσιμης ύλης, τόσο πιο έντονη θα είναι η φωτιά. Η θερμότητα βοηθάει να ξεκινήσει και να διατηρηθεί η φωτιά. Οι υπαίθριες φωτιές των κατασκηνωτών, τα τσιγάρα, οι θερμοί άνεμοι, ακόμα και ο ήλιος, μπορούν να δημιουργήσουν την κατάλληλη θερμότητα για να ξεκινήσει μια πυρκαγιά.

Τέσσερις στις πέντε δασικές πυρκαγιές προκαλούνται από τους ανθρώπους και η φύση είναι συνήθως σύμμαχος στις φλόγες. H ξηρασία μετατρέπει την πράσινη βλάστηση σε εντελώς ξερή και εύφλεκτη ύλη. Οι δυνατοί άνεμοι εξαπλώνουν γρήγορα την πυρκαγιά και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τις αναζωπυρώσεις. Όταν αυτοί οι παράγοντες συναντηθούν, τότε το μόνο που χρειάζεται είναι μια απλή σπίθα για να ξεκινήσει μια πυρκαγιά που θα μπορεί να διαρκέσει ακόμα και εβδομάδες καίγοντας χιλιάδες στρέμματα γης.

Πώς να τις ελέγξουμε ή να τις σταματήσουμε

Οι πυροσβέστες καταστέλλουν τις δασικές πυρκαγιές αφαιρώντας τουλάχιστον ένα από τα στοιχεία του τριγώνου της φωτιάς. Οι παραδοσιακές μέθοδοι περιλαμβάνουν κατάσβεση με ρίψη νερού και ψεκασμό της φωτιάς με υλικό που επιβραδύνει την εξάπλωση της φωτιάς. Ο καθαρισμός της βλάστησης ως μέσο πυρασφάλειας βοηθάει στον έλεγχο της φωτιάς. Άλλη μέθοδος που χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες είναι οι φωτιές που δημιουργούν οι ίδιοι, ελεγχόμενες φωτιές, με σκοπό να μην υπάρχει καύσιμη ύλη και να μην εξαπλωθεί η φωτιά για παράδειγμα σε κατοικήσιμη περιοχή, κάτι όμως που απαγορεύεται στην Ελλάδα.

Αν και η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που δημιουργείται από τον άνθρωπο είναι συνήθως καταστροφική, οι φωτιές που προκαλούνται από την φύση παίζουν επίσης έναν σημαντικό ρόλο. Επιστρέφουν στο έδαφος θρεπτικά συστατικά μέσω της στάχτης της καμένης νεκρής πλέον ύλης. Δρουν επίσης ως «απολυμαντικά» απομακρύνοντας τα άρρωστα φυτά και τα επιβλαβή έντομα από το οικοσύστημα του δάσους. Και η αποψίλωση που δημιουργείται με τις πυρκαγιές επιτρέπει σε περισσότερο φως να φτάσει στο έδαφος βοηθώντας έτσι την ανάπτυξη της νέας γενιάς δενδρυλλίων.

Πηγή: National Geographic

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article