28.6 C
Athens
10 September - 2024

Νεκρή αρκούδα εντοπίστηκε στο Βροντερό Πρεσπών

Must read

Την Τρίτη 31/07/2018, η «Καλλιστώ» ειδοποιήθηκε για μια αρκούδα που εντοπίσθηκε νεκρή στην περιοχή του Βροντερού Φλώρινας. Συνεργάτης της  «Καλλιστώ» και μέλος της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) για την διαχείριση όλων των περιστατικών  προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές (ΦΕΚ 272/07-02-2014), αφού έκανε αυτοψία στην περιοχή διαπίστωσε τα εξής: ο εκτιμώμενος χρόνος θανάτου της αρκούδας είναι περίπου 15-20 μέρες. Πρόκειται για μεγαλόσωμο ζώο ενώ από την κατάσταση φθοράς της οδοντοφυΐας του προκύπτει ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για ενήλικο ζώο ηλικίας 7-8 ετών. Λόγω της προχωρημένης αποσύνθεσης το φύλο του ζώου δεν ήταν εύκολο να ταυτοποιηθεί. Το πτώμα βρέθηκε σε απόσταση 300μ από στάβλο και 500μ από το χωριό του Βροντερού πολύ κοντά σε δασικό δρόμο.

Την Τετάρτη 1/08/2018 ο συνεργάτης της Καλλιστώς ενημέρωσε τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και την Διεύθυνση Δασών Φλώρινας για τα αποτελέσματα της αυτοψίας.

Οι παραπάνω φορείς θα προσπαθήσουν να διερευνήσουν τα αίτια του θανάτου  του ζώου και κυρίως η Δασική Υπηρεσία Φλώρινας που είναι η καθ’ ύλην αρμόδια για την διαλεύκανση τέτοιων περιστατικών και ειδικά για την περίπτωση του Βροντερού όπου συμβαίνουν κατά συρροή. Δυστυχώς στην περιοχή του Βροντερού έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν αρκετά περιστατικά παράνομης θανάτωσης αρκούδων είτε με τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είτε με πυροβόλο όπλο.

Η Καλλιστώ και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών θέλουν να τονίσουν για άλλη μια φορά ότι η θανάτωση αρκούδας αποτελεί μία παράνομη πράξη. Επιπλέον η θανάτωση οποιουδήποτε άγριου ζώου, ως τρόπος αποφυγής ζημιών σε παραγωγικές μονάδες (κτηνοτροφία, μελισσοκομία, καλλιέργειες) δεν αποτελεί λύση καθώς:

Το πιθανότερο είναι πως την θέση ενός ζώου που θανατώνεται, παίρνουν άλλα ζώα, που θα συνεχίσουν να προκαλούν ζημιές.
Η ολέθρια και παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, είναι πολύ πιθανόν να σκοτώσει και άλλα είδη εκτός από αυτά που αποτελούν το στόχο τους, όπως είδη σπάνιων αρπακτικών πουλιών αλλά και οικόσιτων ζώων (τσοπανόσκυλα, κυνηγόσκυλα, ζώα συντροφιάς).

Σε αντίθεση με την θανάτωση, τα μέτρα πρόληψης όπως η χρήση ηλεκτροφόρων περιφράξεων και καλών σκύλων φύλαξης κοπαδιών είναι πραγματικά αποτελεσματικά, καθώς μπορούν να αποτρέψουν τις επιθέσεις των σαρκοφάγων ζώων σε παραγωγικές μονάδες και σε βάθος χρόνου να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article