22.3 C
Athens
25 April - 2024

Γη, ένας πύρινος κόσμος

Must read

Στην Αμερική, οι ιστορικές πυρκαγιές στις δυτικές πολιτείες επικρατούν στις ειδήσεις. Όπως όμως δείχνει μια καινούρια δορυφορική φωτογραφία της NASA, αυτές οι πυρκαγιές αποτελούν μόνο ένα μικρό κομμάτι του πλανήτη που φλέγεται αυτή τη στιγμή. Στη φωτογραφία φαίνονται με κόκκινο χρώμα όλες οι περιοχές του πλανήτη που εντόπισαν οι δορυφόροι με ενεργές εστίες, αν και η NASA διευκρίνισε πως δεν είναι όλες δασικές πυρκαγιές.

«Φαίνεται πως η Αφρική έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες φωτιές», δηλώνουν επιστήμονες της NASA. «Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι οι περισσότερες είναι σε γεωργικές εκτάσεις. Οι αγρότες ανάβουν φωτιές για να καθαρίσουν το έδαφος από τα διάφορα παράσιτα αλλά και για να επιστρέψουν σε αυτό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.»

Οπότε, δεν είναι όλες οι φωτιές σε αυτόν τον πύρινο κόσμο εκτός ελέγχου. Αλλά «ενώ η φωτιά, μέσω της στάχτης που δημιουργείται από αυτή, λειτουργεί εδαφοβελτιωτικά με αποτέλεσμα να έχουμε ανώτερης ποιότητας καλλιέργειες, λειτουργεί επίσης αρνητικά για το περιβάλλον, αφού μέσω του καπνού υποβαθμίζει την ποιότητα του αέρα», συμπληρώνουν οι επιστήμονες της NASA.

Τόσο η Αυστραλία όσο και η Βόρεια και Νότια Αμερική, αντιμετώπισαν φέτος τεράστιες πυρκαγιές ως αποτέλεσμα της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας και της ξηρασίας που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, όπως επίσης και σε ορισμένες περιπτώσεις, με την κακή διαχείριση των δασών.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει τις αλλαγές της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη από το 1900. 

Στις μεγάλες εκτάσεις της Αυστραλίας, οι δασικές πυρκαγιές ξεκίνησαν δύο μήνες νωρίτερα… Καθώς λοιπόν το κλίμα συνεχίζει να αλλάζει και η αύξηση της θερμοκρασίας να παρατείνει ή και να επιταχύνει την ξηρασία, ολοένα και περισσότερες φωτιές θα ξεσπούν σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, με συχνά ολέθριες για τον άνθρωπο συνέπειες…

Πηγή: NASA

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article