22.7 C
Athens
29 March - 2024

Φάε καλά και σώσε τον πλανήτη

Must read

Γνωρίζουμε ήδη για την υπερκατανάλωση νερού για τις καθημερινές μας ανάγκες. Αγνοούμε ωστόσο το πόσο νερό σπαταλάμε για την παραγωγή τροφίμων. Η ανατροφή ζώων απαιτεί νερό. Τα έλαια, τα σάκχαρα και τα λίπη επίσης απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού για την παραγωγή τους, ενώ η παραγωγή φρούτων και λαχανικών είναι πιο αποδοτική. Οι υδάτινοι πόροι είναι ήδη λιγοστοί, αλλά το πρόβλημα χειροτερεύει εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού και της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, ο περιορισμός του κρέατος στη διατροφή μας προσφέρει μείωση της κατανάλωσης νερού κατά 10%, ενώ η χορτοφαγία έχει ουσιαστικότερα αποτελέσματα. 

Ο Δρ. Davy Vanham του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε: «Το βασικό νόημα είναι ότι αν κάποιος αλλάξει τη διατροφή του σε πιο υγιεινή, είτε αυτή περιλαμβάνει κρέας, είτε όχι (χορτοφάγοι ή ψαροφάγοι), σύμφωνα πάντα με τις προτιμήσεις του, δεν ωφελεί μόνο την υγεία του, αλλά και το περιβάλλον, αφού μειώνει σημαντικά το υδατικό του αποτύπωμα.»

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Το υδατικό αποτύπωμα από την κατανάλωση τροφής ανά άτομο ημερησίως είναι 2.757 λίτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σύγκριση με 2.929 για τη Γερμανία και 3.861 για τη Γαλλία.
Μια υγιεινή διατροφή με κρέας θα μειώσει την κατανάλωση νερού κατά 11-35%.
Μια υγιεινή διατροφή με ψάρι θα μειώσει την κατανάλωση νερού κατά 33-35%.
Μια υγιεινή χορτοφαγική διατροφή θα μειώσει την κατανάλωση νερού κατά 35-55%.

Σύμφωνα με τον Δρ. Vanham, τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν σχετικά ίδια και στις τρείς χώρες, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι οι Ευρωπαίοι συνηθίζουν να τρώνε πάρα πολύ κόκκινο κρέας, σάκχαρα και λιπαρά, αλλά όχι τόσα φρούτα και λαχανικά.

Η έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία, έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Nature Sustainability.

Βασίζεται στην ανάλυση της κατανάλωσης νερού που σχετίζεται με την τροφή για τις σύγχρονες και προτεινόμενες διατροφές.

Πηγή: BBC

Επιμέλεια: Τζίνα Κανελλοπούλου

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article