26.6 C
Athens
15 October - 2024

«Δυσβάσταχτες για την Ελλάδα» οι απαιτήσεις των ενεργειακών στόχων της ΕΕ

Must read

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ενέργειας στην εξοικονόμηση ενέργειας η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις ύψους 18,1 δισ. ευρώ ως το 2030, ποσό που «δύσκολα μπορεί να αντέξει» προειδοποιεί ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Ωστόσο οι απαιτούμενες επενδύσεις θα επιφέρουν οφέλη διπλάσια σε σχέση με το αρχικό κόστος, διευκρίνισε ο Βασίλης Τσολακίδης, στη διάρκεια της σημερινής του ομιλίας σε ημερίδα του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Με την εξοικονόμηση ενέργειας από την υλοποίηση των πρότζεκτ, θα επιτευχθεί οικονομικό όφελος 36,3 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου» επισήμανε.

Ο κ. Τσολακίδης παρουσίασε ένα υποθετικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων που προετοιμάζεται από κοινού από το ΚΑΠΕ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και αφορά – μεταξύ άλλων -σχολεία, πανεπιστήμια και νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικά είπε ότι για κάθε 1 εκατ. ευρώ που διατίθεται για την ενεργειακή αναβάθμιση, εξοικονομούνται 553 χιλιάδες κιλοβατόρες ανά έτος, δημιουργείται ετήσιο οικονομικό όφελος 94.000 ευρώ, ενισχύεται το ΑΕΠ κατά 1,136 εκατ. ευρώ, δημιουργούνται 31 νέες θέσεις εργασίας, μειώνεται η εισαγωγή πετρελαίου κατά 110 κυβικά μέτρα/ετησίως και επιτυγχάνεται η μείωση της εκπομπής των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα κατά 553 τόνους ετησίως.

Μιλώντας για την ενεργειακή κατάσταση στην Ελλάδα, επισήμανε ότι η χώρα εισάγει ενέργεια, σε ποσοστό περίπου 80%, δαπανώντας ετησίως 30 δισ. ευρώ, τόνισε ότι το κόστος της ενέργειας αναλογικά ανά κάτοικο στην Ελλάδα και τη Γερμανία, είναι “σχεδόν το ίδιο, όταν το ΑΕΠ στη χώρα μας διαμορφωνόταν στα 176 δισ. ευρώ το 2015 και στη Γερμανία το αντίστοιχο νούμερο διαμορφωνόταν στα 3 τρισ. ευρώ”. Είπε, επίσης, ότι ανά κάτοικο αναλογεί κατανάλωση ενέργειας 3,875 τοε στη Γερμανία και στην Ελλάδα 2,25 τοε και υπογράμμισε ότι “ενώ στη Γερμανία καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια ανά κάτοικο, ωστόσο πληρώνουν όσα πληρώνουν οι κάτοικοι στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα έχουμε ένα κόστος 16,5% του ΑΕΠ για την ενέργεια και στην Γερμανία το αντίστοιχο νούμερο διαμορφώνεται μόλις στο μισό, ήτοι 8-8,5% του ΑΕΠ”.

Υπογραμμίζοντας ότι το “τεράστιο” ποσό που δαπανά η Ελλάδα για την αγορά ενέργειας συνιστά σε εμπόδιο για την αναπτυξιακή προσπάθεια στην χώρα, ο κ. Τσολακίδης επισήμανε ότι “έχουμε εκτιμήσει το ποσό των 30 δισ. ευρώ θα μπορούσε με μέτρα περιορισμού της σπατάλης και εξοικονόμησης της ενέργειας να μειωθεί κατά 50%, αλλά και 60%-70% σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως μεταξύ άλλων οδοφωτισμός, κατανάλωση ενέργεια στην παραγωγή πόσιμου νερού, όπου οι διαρροές είναι τεράστιες”.

Στην ομιλία του ο κ. Τσολακίδης, σημείωσε ότι την περίοδο 2006-2007 στην Ελλάδα σημειώθηκε “τεράστια κατανάλωση ενέργειας” και τόνισε ότι “ακολούθησε βέβαια περιορισμός της σπατάλης, που όμως δεν οφείλεται στη λήψη μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά κυρίως στην οικονομική κρίση, που περιόρισε και την οικονομική δραστηριότητα”.

Αναφερόμενος στους στόχους που έχουν τεθεί στη χώρα μας για την εξοικονόμηση ενέργειας, ο ίδιος επισήμανε ότι μέχρι το 2016 “όσοι είχαν τεθεί, επιτεύχθηκαν μεν, αλλά δεν πιάνονται αυτοί που μπήκαν για την περίοδο ως το 2020”.

Υπενθύμισε ότι μέχρι το 2020 είχε προγραμματιστεί ο περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας κατά 3,333 εκατ. τόνους ισοδύναμου πετρελαίου “και από ότι φαίνεται θα πιάσουμε 2,156 εκατ.”. Τόνισε δε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί ως το 2030 στο πλαίσιο του ενεργειακής σχεδιασμού είναι η εξοικονόμηση 18,1 εκατ. μεγαβατόρων, που σημαίνει ότι “για τα επόμενα δύο χρόνια έχουμε βάλει στόχο εξοικονόμηση 2,65 εκατ. τόνους ανά έτος, και από εκεί και πέρα 1,28 εκατ. μεγαβατόρες ανά έτος”.

Επισήμανε ότι για την Ελλάδα έχει μεγάλη σημασία η απεξάρτηση από την εισαγωγή “ακριβής και ρυπογόνας ενέργειας, που είναι κυρίως τα πετρελαϊκά“.

Όπως επισήμανε, για κάθε πέντε κιλοβατόρες ενέργειας που εξοικονομούνται, εξοικονομείται ένα λίτρο πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι εάν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί μέχρι το 2030 για την εξοικονόμηση ενέργειας, τότε θα έχουμε περιορίσει την εισαγωγή καυσίμων κατά 3.620.000 τόνους πετρελαίου/ετησίως, που σημαίνει ότι θα βελτιωθεί το “δυσάρεστο” σήμερα ισοζύγιο εξαγωγών/εισαγωγών, κατά 1,81 δισ. ευρώ/ετησίως και θα βελτιωθεί το ΑΕΠ κατά περίπου 1%”.

Τονίζοντας ότι το πρόγραμμα που προετοιμάζεται στην Ελλάδα για την εξοικονόμηση ενέργειας, έχει διάφορες προκλήσεις, τόνισε ότι αυτές έγκεινται κυρίως “στα δημόσια κτίρια και στις μεταφορές, στη χρηματοδότηση και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, στην ενημέρωση και κατάρτιση των εμπλεκόμενων μερών, στην προώθηση των ενεργειακών υπηρεσιών, στην ενίσχυση του υποδειγματικού ρόλου του δημόσιου τομέα, στην προώθηση των τεχνικών μέτρων στο πλαίσιο του καθεστώτος επιβολής και στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article