12.5 C
Athens
7 December - 2024

Είναι μάταιη η απαγόρευση στα πλαστικά καλαμάκια;

Must read

Ο κόσμος μας θερμαίνεται σε επικίνδυνο βαθμό και οι ωκεανοί φαίνεται να πεθαίνουν. Λαμβάνοντας αυτά υπ’ όψιν, η πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου να απαγορεύσει τα πλαστικά καλαμάκια μοιάζει να είναι μάταιη.

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσα πλαστικά καλαμάκια χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο ετησίως.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων εξέδωσε στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, χρησιμοποιούνται 8.5 δις. πλαστικά καλαμάκια, περίπου 130 για κάθε άντρα, γυναίκα και παιδί στη χώρα. Το WWF ισχυρίζεται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι 42 δις. καλαμάκια, περίπου 640 ανά άτομο.

Όλα αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι θεωρητικά και βασίζονται σε υπολογισμούς από την ερευνητική ομάδα Eunomia. Το πραγματικό νούμερο μπορεί να είναι το μισό από αυτό που υποστηρίζει το Υπουργείο. Παρόλα αυτά, είναι πιθανό το Ηνωμένο Βασίλειο να χρησιμοποιεί δισεκατομμύρια καλαμάκια κάθε χρόνο, και φυσικά το μεγαλύτερο μέρος τους δεν ανακυκλώνεται.

Αυτό κρύβεται πίσω από την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων να ξεκινήσει διαβούλευση για να απαγορεύσει τα πλαστικά καλαμάκια και τις μπατονέτες.  

Αν και αυτό φαίνεται θετικό, αν αναλογιστεί κανείς το πόσο πλαστικό υπάρχει στους ωκεανούς, το εγχείρημα αυτό μοιάζει μάταιο, όσον αφορά την σπατάλη του πλαστικού. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 150 εκατ. τόνοι πλαστικού στις θάλασσες παγκοσμίως.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science το 2015, υποστήριξε ότι μεταξύ πέντε και 13 εκατ. τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα κάθε χρόνο. Το Ηνωμένο Βασίλειο μόνο δημιουργεί σχεδόν 2,2 εκατ. τόνους  πλαστικά απορρίμματα το χρόνο, αν και τα μισά από αυτά ανακυκλώνονται. Ακόμα και αν ο υπολογισμός του Υπουργείου για τα 8.5 δις καλαμάκια είναι σωστός, τα 0,42 γραμμάρια που αντιστοιχούν στο κάθε καλαμάκι προσθέτουν ακόμα 3.570 τόνους.

Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση αυτή είναι ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και μπορεί να οδηγήσει σε αυστηρότερες απαγορεύσεις και εισφορές, πιθανώς στα πλαστικά μπουκάλια.

Το πλαστικό στις θάλασσες έχει προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στα ψάρια και στη θαλάσσια ζωή γενικότερα, σε συνδυασμό με την υπεραλίευση. Έτσι έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια αύξηση στον πληθυσμό των μεδουσών, επειδή δεν υπάρχουν αρκετά ψάρια να τις ανταγωνιστούν και να τις φάνε.

Όσα συμβαίνουν είναι αρκετά για να ωθήσουν τους αρμόδιους να πάρουν γρήγορα μέτρα και να προβούν σε πράξεις και όχι να συσκέπτονται για ένα χρόνο πάνω στο θέμα. Η απαγόρευση για τα πλαστικά καλαμάκια είναι σίγουρα καλύτερο από το τίποτα.

Πηγή: CNN

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article