19.4 C
Athens
26 April - 2024

Συμφωνία για το κλίμα: Αποχωρούν οι ΗΠΑ, μπαίνει… η Κίνα

Must read

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν απόψε τα Ηνωμένα Έθνη ότι θα αποχωρήσουν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο.

Με την κίνηση αυτή ξεκινά η διαδικασία που θα κρατήσει έναν χρόνο για την αποχώρηση από τη Συμφωνία αυτήν, όπως είχε δεσμευτεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από το 2017.

Η αντίστροφη μέτρηση θα ολοκληρωθεί στις 4 Νοεμβρίου 2020, δηλαδή μία ημέρα μετά τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ όπου θα είναι υποψήφιος ο Τραμπ διεκδικώντας μια δεύτερη θητεία.

«Η Συμφωνία του Παρισιού θα επιβάλλει στους Αμερικανούς παραγωγούς εξαντλητικούς κανονιστικούς περιορισμούς, σε βαθμό που δεν θα πιστεύετε, ενώ θα επιτρέπει στους ξένους παραγωγούς να ρυπαίνουν έχοντας ατιμωρησία», είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα σε ομιλία του ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτό που δεν θέλουμε είναι να τιμωρήσουμε τους Αμερικανούς κάνοντας πλούσιους τους ξένους που μολύνουν το περιβάλλον», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας:

«Είμαι υπερήφανος να το πω και λέγεται Πρώτα η Αμερική».

Οι επικριτές της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα υποστηρίζουν ότι η αποχώρηση πλήττει την παγκόσμια ηγεσία των ΗΠΑ για την μετάβαση σε μία καθαρότερη οικονομία με τεχνολογίες που προωθούν την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, αλλά και τη χρήση μπαταριών αναβαθμισμένης ενεργειακής τεχνολογίας.

Μακρόν: Λυπάμαι…

Την απογοήτευση του Εμανουέλ Μακρόν έφερε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσουν και επίσημα οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει μια συμφωνία με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η διαπίστωση ότι η συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι «μη αναστρέψιμη».

Η συμφωνία Μακρόν-Σι θα υπογραφτεί δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Τραμπ ότι υπέβαλε τα απαιτούμενα έγγραφα ώστε οι ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συμφωνία του Παρισιού. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σαγκάη, όπου συνοδεύει τον Μακρόν κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, ο αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας εξέφρασε τη «λύπη» του Ελιζέ για την κίνηση αυτή των ΗΠΑ.

«Λυπούμαστε για την επισημοποίηση της αμερικανικής αποχώρησης , που κάνει ακόμη πιο απαραίτητη τη γαλλο-κινεζική συνεργασία για το κλίμα και την υπεράσπιση της βιοποικιλότητας», τόνισε Γάλλος αξιωματούχος από τη Κίνα. «Το κείμενο που θα υπογραφτεί αύριο συμπεριλαμβάνει μια παράγραφο η οποία αναφέρεται στο ότι η συμφωνία του Παρισιού δεν είναι αναστρέψιμη», συμπλήρωσε. Μακρόν και Σι θα έχουν αύριο επίσημη συνάντηση στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης εμπορίου στη Σαγκάη.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article