23.6 C
Athens
29 April - 2024

Χατζηδάκης στο «Ραντάρ» για «πράσινα πακέτα»: «Στόχος μέχρι το 2023 να έχουν κλείσει όλα τα κέντρα απολιγνιτοποίησης»

Must read

Για τα προγράμματα που «τρέχει» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε ο Κωστής Χατζηδάκης, με κεντρικό εκείνο της απολιγνιτοποίησης.

«Έχουμε περίπου 25 πρότζεκτ με τα οποία ασχολούμαστε, στο επίπεδο των ιδιωτικοποιήσεων και των νομοθετικών παρεμβάσεων», τόνισε αρχικά ο υπουργός Ενέργειας στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και αναφέρθηκε στα «πράσινα πακέτα»:

«Στα βασικά μας σχέδια είναι η απολιγνιτοποίηση. Έχει συσταθεί διυπουργική επιτροπή, στην οποία προεδρεύω και στο πλαίσιο της οποίας θα οριστεί εντός των ημερών, ένας συντονιστής υψηλού επιπέδου, ο οποίος θα αναλάβει τη δίκαια μετάβαση στις περιοχής που επηρεάζονται, όπως η δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπουλη. Αυτό επηρεάζει και τη ΔΕΗ, γι αυτό και η ίδια έχει ανακοινώσει ένα πακέτο αυτοχρηματοδοτούμενων εθελούσιων εξόδων».

Για την κριτική που δέχεται στο θέμα της απολιγνιτοποίησης, ότι τρέχει περισσότερο από ότι πρέπει: «Έπρεπε να το έχουμε τρέξει εδώ και καιρό ως χώρα, διότι η ΔΕΗ το 2018, μπήκε μέσα 200 εκατ μόνο από τους λιγνίτες, το 2019, όταν κλείσουν τα στοιχεία θα έχει μπει 300 εκατ. και αν συνεχιστεί αυτό το πράγμα, θα μπει ακόμα περισσότερο μέσα, το 2020. Στο χρονοδιάγραμμα υπάρχουν σταθμοί που θα κλείσουν το 2020, το 2021, το 2022 και το 2023 αποσύρονται όλα, εκτός της Πτολεμαΐδας που θα μείνει μέχρι το 2028».

«Εκτός από αυτό έχουμε μέσω του ΑΔΜΗΕ τις υποθαλάσσιες συνδέσεις της Κρήτης και των άλλων νησιών, με το χρονοδιάγραμμα να είναι Κρήτη 2023 και να κλείνει όλο το θέμα με τις Κυκλάδες σταδιακά το 2024 και τα υπόλοιπα νησιά μέχρι το 2030. Όταν λέμε για δίκαια μετάβαση, εννοούμε ένα σχέδιο που θα αποσκοπεί στο να υπάρχει ενίσχυση άλλων δραστηριοτήτων. Όχι μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που δεν δημιουργούν τόσες πολλές θέσεις εργασίας, αλλά δραστηριότητες που θα σχετίζονται με την εναλλακτική και βιολογική γεωργία, τον αγροτουρισμό, με άλλες μορφές επιχειρηματικότητας. Για όλα αυτά θα εκπονηθεί ένα σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης ίσα με το τέλος του πρώτου εξαμήνου και θα χρηματοδοτηθεί τόσο από εθνικούς όσο και από πόρους των Βρυξελλών. Είναι μια πρόκληση όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε.

«Θα ενισχύσουμε τις δράσεις της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων και της ενεργειακής εξοικονόμησης, αυξάνοντας τα σχετικά κονδύλια κατά 3μιση φορές. Εκτός από αυτό μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε στην ηλεκτροκίνηση, πήραμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ποδήλατα στο δικό μας υπουργείο, για να μπορέσουμε να στείλουμε συμβολικά το μήνυμα ότι εμείς ξεκινάμε», επεσήμανε και κατέληξε:

«Για τα δάση ετοιμάζουμε ένα εθνικό σχέδιο αναδασώσεων, μας ενδιαφέρει να ενισχύσουμε το ποδήλατο ως καινούριο Μέσο Μεταφοράς».

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article