23.3 C
Athens
2 May - 2024

Πυρηνική Συμφωνία για το Ιράν: Παρίσι, Λονδίνο και Βερολίνο θα θέσουν σε εφαρμογή τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών

Must read

Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία θα ενημερώσουν σήμερα την ΕΕ ότι θα θέσουν σε εφαρμογή τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπεται στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μετά τις επανειλημμένες παραβιάσεις από την Τεχεράνη, δήλωσαν δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Οι διπλωμάτες αυτοί επεσήμαναν ότι η απόφαση έχει στόχο να διασώσει τη συμφωνία μέσω του διαλόγου με το Ιράν για το τι θα κάνει προκειμένου να αντιστρέψει τις αποφάσεις που έχει λάβει. Στόχος δεν είναι η επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ εναντίον της Τεχεράνης, υπογράμμισαν οι ίδιοι.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να κάνει δήλωση για το θέμα σήμερα το μεσημέρι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Το Ιράν έκανε ακόμη ένα βήμα αποδέσμευσης από τη συμφωνία του 2015 ανακοινώνοντας νωρίτερα τον Ιανουάριο ότι παύει να εφαρμόζει τα όρια που προβλέπονται σε αυτή για τον εμπλουτισμό ουρανίου, αν και τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

“Κάποια στιγμή πρέπει να δείξουμε την αξιοπιστία μας”, υπογράμμισε ο ένας διπλωμάτης αναφερόμενος στις αποφάσεις του Ιράν.

“Στόχος μας δεν είναι η επαναφορά των κυρώσεων, αλλά η επίλυση των διαφορών μας μέσω του μηχανισμού που προβλέπεται από τη συμφωνία”, εξήγησε ο δεύτερος διπλωμάτης.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article