17.3 C
Athens
7 May - 2024

Η ΕΕ σχεδιάζει τους τρόπους να αποκτήσει μία ενιαία ενεργειακή πολιτική

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας παγκοσμίως, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα πρέπει να εξετάσει διάφορους τρόπους για να μπορεί να αγοράζει φυσικό αέριο σε συλλογικό – κοινοτικό επίπεδο και κατ’ αυτόν τον τρόπο να αυξήσει τη διαπραγματευτική της ισχύ. Αυτό πιστεύει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα διαμόρφωσης μίας ενεργειακής ένωσης.

Η άποψη ότι η ΕΕ χρειάζεται να αποκτήσει μία ενιαία ενεργειακή πολιτική ήλθε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μετά το ξέσπασμα της κρίσης στις σχέσεις Ουκρανίας – Ρωσίας και τις επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει στην ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της Ευρώπης. Η ιδέα δε ότι η ΕΕ πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αγοράσει φυσικό αέριο σε συλλογικό επίπεδο έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι πριν από μερικούς μήνες από τον πρώην Πρωθυπουργό της Πολωνίας και νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ (σ.σ. θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον επόμενο μήνα).

Στις Βρυξέλλες, υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι το σχέδιο για αγορά φυσικού αερίου από την ΕΕ ως ενιαία οντότητα και όχι από κάθε κράτος – μέλος ξεχωριστά θα μπορούσε να εγείρει αντιμονοπωλιακά ζητήματα ή να μην είναι επιχειρησιακά εύκολο να υλοποιηθεί. Ωστόσο, καθώς οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας εξακολουθούν να βρίσκονται σε κακό επίπεδο, η ιδέα Τουσκ βρίσκει πρόσφορο έδαφος.

Κατά τον Σέφκοβιτς πάντως, υπάρχουν και ενδιάμεσες λύσεις. Μία από αυτές είναι η υιοθέτηση μίας «βήμα προς βήμα προσέγγισης». Και αυτό διότι η ΕΕ όχι μόνο είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές, αλλά και επειδή έχει καλή φήμη ως αξιόπιστος πληρωτής. Η ΕΕ καταβάλει σε ετήσια βάση περίπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ για την εισαγωγή υδρογονανθράκων.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έχουν υιοθετηθεί αποφάσεις για εξορθολογισμό της ενεργειακής κατανάλωσης και διαφοροποίηση της τροφοδοσίας. Παράλληλα, ο Σέφκοβιτς επιμένει στην πλήρη υιοθέτηση του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου που προβλέπει το σπάσιμο των μονοπωλίων προμήθειας και διανομής ενέργειας. Το γεγονός αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που φέρνουν τις Βρυξέλλες σε αντιπαράθεση με τη Μόσχα και με τον ενεργειακό κολοσσό Gazprom, καθώς το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο πλήττει ευθέως την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article