18.6 C
Athens
3 May - 2024

Κινητικότητα στην Ανατολική Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Διάφορες κινήσεις στις περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αποδεικνύουν ότι για πρώτη φορά και σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα τελευταία χρόνια υπάρχει βαθιά και ειλικρινής πολιτική βούληση για διαφοροποίηση της προμήθειας ενέργειας. Αρκεί μία ματιά στις εξελίξεις για να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πορεία θα είναι εύκολη.

Έπειτα από μία διαδικασία που κράτησε τρία χρόνια, η Λιθουανία απέκτησε τον πλωτό σταθμό LNG που σχεδίαζε και ο οποίος θα είναι εμπορικά επιχειρησιακός πολύ σύντομα. Με αυτόν, η Λιθουανία θα μπορέσει να αντικαταστήσει τα 2,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου προμηθεύεται ετησίως από τη Ρωσία.

Η Φιλανδία και η Εστονία συμφώνησαν πριν από λίγες ημέρες για την κατασκευή σταθμού LNG καθώς και διασυνδετηρίου αγωγού. Το Ελσίνκι, παρά τις έντονες εσωτερικές πολιτικές αντιδράσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη και την πτώση της κυβέρνησης, ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού

Την ίδια στιγμή, η Πολωνία προσπαθεί να εισάγει μεταρρυθμίσεις στη βιομηχανία άνθρακα που είναι το «βαρύ πυροβολικό» της χώρας ώστε να μην εξαρτάται απόλυτα από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ωστόσο, η τελική απόφαση δεν είναι εύκολη διότι η Πολωνία έχει βουλευτικές εκλογές το 2015. ανάλογο πρόβλημα έχει και η Φιλανδία, όπου και εκεί θα στηθούν κάλπες το επόμενο έτος.

Ο δείκτης δυσκολίας αυξάνεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους επενδύσεις και πρωτοβουλίες δεν αποδίδουν άμεσα αποτελέσματα. Ωστόσο, υπάρχουν μία σειρά εξελίξεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις προαναφερθείσες χώρες να μεταφράσουν σε πράξεις την πολιτική τους βούληση.

Ανώτατοι αξιωματούχοι από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν πλέον καταλάβει σημαντικές θέσεις στην ΕΕ, όπως ο πρώην Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ που είναι εδώ και λίγες ημέρες Πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Πρώην Πρωθυπουργός της Φιλανδίας Γίρκι Κατάινεν που έχει αναλάβει αντιπρόεδρος της Κομισιόν (και διαχειρίζεται το νέο επενδυτικό πακέτο των 300 δις. ευρώ όπου οι επενδύσεις στην ενέργεια σίγουρα θα έχουν θέση).

Παράλληλα, η Λετονία αναλαμβάνει το πρώτο εξάμηνο του 2015 την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου και ίσως προβεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article