16.4 C
Athens
30 April - 2024

Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις βαριές απώλειες της Τετάρτης

Must read

Σε ανοδική τροχιά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη μετά τις βαριές απώλειες της Τετάρτης καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για το αξιόχρεο των ΗΠΑ μετά το πράσινο φως της Βουλής των Αντιπροσώπων στο νομοσχέδιο για την αναστολή του ανώτατου ορίου στο ομοσπονδιακό χρέος το οποίο πλέον οδεύει στη Γερουσία.

Το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου του χρέους πέρασε με 314-117 στη Βουλή των Αντιπροσώπων και πλέον οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα ψηφιστεί και στη Γερουσία μέσα στις επόμενες 48 ώρες καθώς πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία της 5ης Ιουνίου όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να έχει εξαντλήσει τα ταμειακά της αποθέματα.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,7% στις 455,09 μονάδες, μετά τη χθεσινή του κατρακύλα σε χαμηλό δύο μηνών με πτώση 1,1%. Ο δείκτης ολοκλήρωσε τον Μάιο με συνολικές απώλειες 3,2%.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,9% στις 15.793,16 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,85% στις 7.158,94 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,3% στις 7.471,16 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 1%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται 0,9%.

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία δίνουν και τα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Κίνα τα οποία έδειξαν ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI επέστρεψε σε επεκτατική τροχιά τον Μάιο.

Ειδικότερα, ο δείκτης Caixin PMI για τον κλάδο της μεταποίησης σκαρφάλωσε στις 50,9 μονάδες τον Μάιο από 49,5 τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν σήμερα οι Caixin Media και S&P Global. Μετρήσεις πάνω από το 50 δείχνουν επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι επενδυτές περιμένουν παράλληλα τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Σε δημοσκόπηση του Reuters οι αναλυτές περιμένουν ο ετήσιος πληθωρισμός να επιβραδύνει στο 6,3% τον Μάιο από 7% τον Απρίλιο.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article