16.7 C
Athens
13 May - 2024

Απώλειες στη Wall Street – Άγγιξε την έξοδο από τη bear market o S&P

Must read

Με απώλειες ξεκινά την εβδομάδα η Wall Street στον απόηχο ενός ράλι την Παρασκευή που ώθησε τον S&P 500 στο να καταγράψει την καλύτερη εβδομάδα από τον Μάρτιο και στο να τερματίσει στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 0,59% στις 33.562 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με οριακές απώλειες 0,09% στις 13.229,43 μονάδες.

Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,20% στις 4.273 μονάδες. Νωρίτερα προσπαθούσε να εδραιωθεί υψηλότερα, έχοντας δεχτεί πιέσεις σε πρόσφατες συνεδριάσεις μεταξύ των φόβων για χρεοκοπία των ΗΠΑ και των ελπίδων ότι η αγορά εργασίας δείχνει μια οικονομία που μπορεί να αποφύγει μια απότομη επιβράδυνση εν μέσω της μάχης που δίνει η Fed με τον πληθωρισμό. Ο δείκτης προσπαθούσε να ξεπεράσει τις 4.292,44 μονάδες, πράγμα που θα σηματοδοτούσε άνοδο άνω του 20% από το χαμηλό του Οκτωβρίου, κάτι που θα έφερνε τον δείκτη σε θέση να πληροί τα ευρέως χρησιμοποιούμενα κριτήρια για έξοδο από την bear market.

Το είχε καταφέρει. Όμως η παρουσίαση από την Apple του πολυαναμενόμενου Vision Pro, ενός συστήματος ακουστικών-VR που αναμειγνύει την πραγματικότητα με την εικονική πραγματικότητα, οδήγησε σε απώλειες 0,77% τη μετοχή της εταιρείας, η οποία νωρίτερα κινούνταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και ταυτόχρονα ώθησε τον δείκτη S&P 500 στα κόκκινα. Στις απώλειες συνέβαλαν και οι μετοχές της Intel, οι οποίες έχασαν πάνω από 3%, στον απόηχο της ανακοίνωσης ενός νέου Mac Pro, το οποίο θα είναι ο πρώτος υπολογιστής που δεν θα βασίζεται σε chipset της Intel, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα, αλλά θα φέρει το Μ2 Ultra με ταχύτητα τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτό της Intel.

Απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές των JPMorgan Chase και Goldman Sachs, πράγμα που “βοήθησε” στη γενική κατρακύλα, με τις μετοχές να δυσκολεύονται εν μέσω της είδησης ότι οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις σε μεγάλες τράπεζες.

Οι μετοχές είχαν σημειώσει άνοδο στις πρόσφατες συνεδριάσεις λόγω άρσης των φόβων για χρεοκοπία των ΗΠΑ και για τις ελπίδες ότι η αγορά εργασίας αντικατοπτρίζει μια οικονομία που μπορεί να αποφύγει μια απότομη επιβράδυνση εν μέσω της μάχης της Federal Reserve εναντίον του πληθωρισμού.

Την Παρασκευή, οι μετοχές έκαναν ράλι στο κλείσιμο της εβδομάδας μετά τα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας για τον μήνα Μάιο. Η έκθεση έδειξε ότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι εκπληκτικά ισχυρή παρά την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve το περασμένο έτος. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 2,12% ή 701,19 μονάδες στις 33.762 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,07% ή 139 μονάδες ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 13.240 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 1,45% ή 61,35 μονάδες και έκλεισε στις 4.282 μονάδες.

Οι επενδυτές ζύγιζαν επίσης τις επιπτώσεις της επίλυσης της κρίσης ανώτατου ορίου χρέους στη ρευστότητα. Έχοντας εξαντλήσει τα ταμειακά του υπόλοιπα, το Υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να απελευθερώσει έναν κατακλυσμό από γραμμάτια που θα μπορούσαν να αποστραγγίσουν τη ρευστότητα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να αυξήσουν το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού, δήλωσε ο Seema Shah, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της Principal Asset Management. Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει μια άλλη πρόκληση για τις δοκιμαζόμενες τράπεζες, είπε.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές “επικεντρώνονται εκ νέου στον επιμένοντα πληθωρισμό και την εξαιρετικά σφιχτή αγορά εργασίας, προκαλώντας μια ανατιμολόγηση των προοπτικών των επιτοκίων της αγοράς. Όχι μόνο είναι πιθανή μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, αλλά οι μειώσεις επιτοκίων φέτος αποτιμώνται σταθερά”, δήλωσε ο Shah.

Οι επενδυτές έχουν αποτιμήσει σημαντικά τις προσδοκίες για μια αύξηση των επιτοκίων της Fed όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ολοκληρώσουν μια διήμερη συνεδρίαση στις 14 Ιουνίου. Οι επενδυτές προθεσμιακών συμβάσεων της Fed έχουν τιμολογήσει στο 28% την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας αυτό το μήνα, αλλά δίνουν πιθανότητα 67% τα επιτόκια να έχουν αυξηθεί αυξηθεί κατά ένα τέταρτο ή μισό της μονάδας μέχρι την ολοκλήρωση της συνεδρίασης πολιτικής της Fed τον Ιούλιο, σύμφωνα με το CME FedWatch.

“Αν και πιστεύουμε ότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού ώστε η Fed να ολοκληρώσει τις προσπάθειές της για αύξηση των επιτοκίων, πιστεύουμε ότι μπορεί να κρατήσουν σταθερά τα επιτόκια τον Ιούνιο, αλλά να μην εξαλείψουν πλήρως την προκατάληψή τους για υψηλότερα επιτόκια έως ότου η αγορά εργασίας δείξει συνεχή σημάδια αποδυνάμωσης”, δήλωσε ο Brent Schutte, επικεφαλής επενδύσεων στην Northwestern Mutual Wealth Management Company, σε σημείωμα.

Αυτό καθιστά απίθανο να πραγματοποιηθεί μια ήπια προσγείωση για την οικονομία, έγραψε.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα μειώσει την παραγωγή της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα φάνηκε να έχει μικρό αντίκτυπο στο ευρύτερο κλίμα της αγοράς.

Ο τομέας των υπηρεσιών των ΗΠΑ αναπτύχθηκε μετά βίας τον Μάιο καθώς οι νέες παραγγελίες επιβραδύνθηκαν, ωθώντας ένα μέτρο των τιμών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις για τις εισροές σε χαμηλό τριετίας, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού της Federal Reserve. Το Ινστιτούτο Διαχείρισης Εφοδιασμού (ISM) δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο μη μεταποιητικός PMI μειώθηκε στο 50,3 τον περασμένο μήνα από 51,9 τον Απρίλιο. Ο δείκτης τιμών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις υπηρεσιών για εισροές μειώθηκε στο 56,2, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, από 59,6 τον Απρίλιο.

Οι νέες παραγγελίες για προϊόντα αμερικανικής παραγωγής αυξήθηκαν για δεύτερο μήνα τον Απρίλιο, ενισχύθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις αμυντικές δαπάνες, αλλά η συνολική μεταποιητική βιομηχανία συνέχισε να δυσκολεύεται υπό το βάρος των υψηλότερων επιτοκίων. Οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν 0,4% μετά από άνοδο 0,6% τον Μάρτιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου τη Δευτέρα. Ο κλάδος, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 11,3% της οικονομίας, παρασύρεται από την ταχύτερη εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve από τη δεκαετία του 1980.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article