20.7 C
Athens
21 May - 2024

Κέρδη για το πετρέλαιο μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας για μείωση της παραγωγής

Must read

Με κέρδη έκλεισαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας τα futures του αργού, καθώς πήραν ώθηση από την ανακοίνωση του μεγαλύτερου παίκτη του OPEC, της Σαουδικής Αράβίας, η οποία δήλωσε το σαββατοκύριακο ότι θα μειώσει την ημερήσια παραγωγή της.

Την Κυριακή, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι εταίροι του (γνωστοί ως OPEC+) δεν έκαναν αλλαγές στις προγραμματισμένες μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου για το υπόλοιπο του έτους. Ωστόσο, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε περαιτέρω εθελοντικές περικοπές παραγωγής που θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο. Η παραγωγή του Βασιλείου θα μειωθεί στα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια τον Μάιο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent διαπραγματεύθηκαν στα 76,69 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 0,74%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate διαμορφώθηκαν στα 72,15 δολάρια, ενισχυμένα κατά 0,6%.

Ο OPEC+ αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού και οι πολιτικές αποφάσεις μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές.

Στις 3 Απριλίου, αρκετοί παραγωγοί του καρτέλ πετρελαίου είχαν αποκαλύψει μια συνδυασμένη μείωση της παραγωγής κατά 1,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Και πολλοί παρατηρητές της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των αναλυτών της Goldman Sachs, περίμεναν ότι η συμμαχία θα διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή αυτή τη φορά.

“Η αγορά δεν περίμενε ευρέως την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μονομερώς”, είπε ο πρόεδρος της εταιρείας ανάλυσης Rapidan Energy, Μπομπ ΜακΝάλι, στο CNBC. “Έδειξε για άλλη μια φορά ότι η Σαουδική Αραβία είναι πρόθυμη να δράσει μονομερώς για να σταθεροποιήσει τις τιμές του πετρελαίου”, είπε ο ΜακΝάλι, αναφέροντας το παράδειγμα του Ιανουαρίου 2021 όταν ο τιτάνας πετρελαίου μείωσε μονομερώς την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. “Βλέπουμε μεγάλα παγκόσμια ελλείμματα να υλοποιούνται το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και οι τιμές του αργού να ξεπερνούν τα 100 δολάρια το επόμενο έτος”, πρόσθεσε.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της RBC Capital Markets, Χελίμα Κροφτ, σημείωσε ότι ενώ ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά θα επικεντρωθούν στο γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία μείωσε την παραγωγή της ανεξάρτητα, οι ενέργειές της ενισχύουν την ακεραιότητα των περικοπών. “Το γεγονός ότι [η Σαουδική Αραβία] είναι πρόθυμη να το επωμιστεί μόνη της προσθέτει στην αξιοπιστία της περικοπής και σηματοδοτεί ότι τα πραγματικά βαρέλια βγαίνουν από την αγορά”, έγραψε η Κροφτ σε μια έκθεση έρευνας. Ωστόσο, άλλοι δεν έχουν δει την κίνηση του βασιλείου με τόση αισιοδοξία.

Η Commonwealth Bank of Australia είναι της άποψης ότι η Σαουδική Αραβία θα παρατείνει τις περικοπές παραγωγής του Ιουλίου εάν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent παραμείνουν στο εύρος των 70 έως 75 δολαρίων ανά βαρέλι ή ακόμη και αν πέσουν κάτω από αυτό. “Πιστεύουμε ότι η Σαουδική Αραβία θα επιδιώξει να εμβαθύνει τις περικοπές στην παραγωγή εάν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent πέσουν σταθερά κάτω από τα 70 δολάρια / βαρέλι”, έγραψε ο Βιβέκ Νταρ της CBA σε σημείωμα τη Δευτέρα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article