24.1 C
Athens
13 May - 2024

Επιφυλακτικότητα στη Wall Street πριν και μετά τη Fed

Must read

Με μεικτές τάσεις και οριακές μεταβολές ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street σε μια συνεδρίαση που κινήθηκε σε ρυθμούς Fed.

Οι επενδυτές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί πριν και μετά την ανακοίνωση της Fed που τελικώς διατήρησε σταθερά τα επιτόκια. Παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές είχαν προεξοφλήσει αυτή την απόφαση της Fed, η αναφορά στο τελικό κείμενο ότι ο κύκλος της μείωσης των επιτοκίων όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά θα υπάρξουν ακόμη δύο αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2023.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 0,68% ή 232 μονάδες στις 33.979 μονάδες ενώ σημειώνεται ότι για λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Fed ξεπέρασαν το 1%. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,39% ή 53 μονάδες στις 13.626 μονάδες. Ο S&P 500 κινήθηκε οριακά θετικά στις 4.372 μονάδες.

Στην διαπίστωση ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων για διάστημα μεγαλύτερου ενός έτους δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη στην οικονομία προχώρησε ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη τύπου μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Fed.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι δεν βλέπει μείωση των επιτοκίων έως ότου ο πληθωρισμός μειωθεί ουσιαστικά και σημαντικά και αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικά χρόνια.

“Θα είναι σκόπιμο να μειωθούν τα επιτόκια τη στιγμή που ο πληθωρισμός μειώνεται πραγματικά σημαντικά. Και πάλι, μιλάμε για μερικά χρόνια ακόμη”, είπε ο Πάουελ. “Όπως μπορεί να δει κανείς, ούτε ένα άτομο στην επιτροπή δεν υποστήριξε μια μείωση επιτοκίων φέτος”.

Όπως όλα έδειχναν, η Fed τελικά δεν προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων μετά από ένα σερί δέκα διαδοχικών αυξήσεων τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό καθώς κατέγραψε νέα σημαντική επιβράδυνση στις ΗΠΑ τον Μάιο, για ενδέκατο διαδοχικό μήνα, καταγράφοντας τον ηπιότερο ρυθμό αύξησης των τελευταίων δύο ετών.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 4%, σε ετήσια βάση, τον προηγούμενο μήνα, από το 5,5% που ήταν τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ευθυγραμμιζόμενος με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Παράλληλα οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 0,3%, περισσότερο δηλαδή από όσο ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι η ετήσια άνοδος ήταν η μικρότερη σε σχεδόν 2,5 χρόνια ενισχύοντας περαιτέρω την αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνει τους επόμενους μήνες.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article