20.7 C
Athens
29 April - 2024

Κέρδη στα ασιατικά Χρηματιστήρια μετά τις αποφάσεις της Fed

Must read

Με θετικό πρόσημο κινούνται τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια την Πέμπτη στον απόηχο της απόφασης της αμερικανικής Federal Reserve να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της και εν μέσω ενός μπαράζ μακροοικονομικών ανακοινώσεων από την Κίνα.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κίνα έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή επιβράδυναν τον Μάιο, σε ένα νέο σημάδι ότι η ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη από την πανδημία της Covid-19 χάνει την ορμή της.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12,7% από ένα χρόνο νωρίτερα τον Μάιο, επιβραδύνοντας από την άνοδο του Απριλίου κατά 18,4%, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Το αποτέλεσμα έχασε τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της WSJ για αύξηση 13,1%.

Σε μηνιαία βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,42% τον Μάιο.

Την ίδια στιγμή η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,5% τον Μάιο από ένα χρόνο νωρίτερα μετά την άνοδο του Απριλίου κατά 5,6%. Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Από τον προηγούμενο μήνα η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε μόλις 0,6% τον Μάιο.

Στο ταμπλό τώρα, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημειώνει οριακές απώλειες 0,05% στις 33.485,17 μονάδες μετά το χθεσινό του κλείσιμο σε νέο υψηλό 33 ετών.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κερδίζει 1,4%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύεται 0,6%.

Στη Νότια Κορέα ο Kospi κινείται με μικρές απώλειες 0,1%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 ενισχύεται κατά 0,25% Οι δείκτες σε Σιγκαπούρη και Ταϊβάν επίσης κερδίζουν έδαφος.

Στις ΗΠΑ, η Fed κράτησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια της στο 5% με 5,25% μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της από τον Μάρτιο του 2022. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ ανέφερε στην ομιλία του μετά τις αποφάσεις της τράπεζας ότι η οικονομία θα έχει περισσότερο χρόνο να απορροφήσει τις προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων, προσθέτοντας ότι “ιδανικά, παίρνοντας λίγο περισσότερο χρόνο, δεν θα περάσουμε το επίπεδο [των επιτοκίων] που πρέπει να πάμε”.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article