17.7 C
Athens
29 April - 2024

Η JP Morgan προβλέπει νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο

Must read

Η JP Morgan δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, ανεβάζοντας την πρόβλεψή της στο 4% αφότου η κεντρική τράπεζα διατήρησε τη hawkish στάση της και σηματοδότησε περισσότερες αυξήσεις.

Η JP Morgan ανέμενε νωρίτερα το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ να κορυφωθεί στο 3,75%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε άλλο ένα βήμα στη σύσφιξη της πολιτικής της χτες, αυξάνοντας τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση όπως περίμεναν οι αγορές, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ισχυρές υποκείμενες πιέσεις στις τιμές.

Αυτή ήταν η όγδοη διαδοχική αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων από το καλοκαίρι του 2022, όταν η ΕΚΤ ξεκίνησε τον κύκλο σύσφιξης της πολιτικής της. Από τον Ιούλιο του περασμένου έτους η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά 400 μονάδες βάσης συνολικά, πραγματοποιώντας την επιθετικότερη εκστρατεία σύσφιξης στην ιστορία της προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε τους τελευταίους μήνες στην Ευρωζώνη, ωστόσο οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προειδοποιούν στις δημόσιες εμφανίσεις τους ότι οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να συνεχιστεί η περιοριστική πολιτική για την επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,1% τον Μάιο – τρεις φορές πάνω από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ – σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat, από 7% τον Απρίλιο και πλέον έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά από το υψηλό του Οκτωβρίου του 2022, όταν είχε εκτιναχθεί στο 10,6%.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article